Förläng sommaren med inlagda grönsaker

Att pickla är ett fantastiskt sätt att bevara sommarens skördar på! Njut av sommarens grönsaker lite längre med en klassisk 1-2-3-lag.

Matgeeks inlagda blomkål

  • Blomkål i alla dess färger och former
  • 1 del ättika (12%)
  • 2 delar socker
  • 3 delar vatten
  • 1 lagerblad per burk

 

Gör så här

  1. Bryt isär blomkålen i mindre bitar och lägg i kokande vatten 1 minut.
  2. Koka upp lagen. Den behöver inte svalna.
  3. Lägg blomkålen i väl rengjorda burkar, slå över lagen och stoppa ner ett lagerblad i varje burk.
  4. Låt gärna stå en vecka för att verkligen utveckla smakerna.

Receptet vi har utgått från kommer från matgeek.


Ättiksgurka

  • 1 1/2 kg västeråsgurkor
  • 1 knippe krondill
  • 1/2 dl senapsfrön
  • 1 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1/2 d salt

 

Gör så här

  1. Tvätta gurkorna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
  2. Varva gurka, senapsfrö och krondill i rena burkar.
  3. Koka upp ättika, vatten, socker och salt. Häll lagen över gurkorna och sätt på locket.
  4. Låt kallna och förvara i kyl.

Receptet vi har utgått från kommer från Arla.


Picklade morötter

  • 2-3 stora morötter
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten

 

Gör så här

  1. Skala morötterna och skär i stadiga strimlor med potatisskalare eller osthyvel.
  2. Lägg i en trång skål.
  3. Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig och häll över morötterna.
  4. Låt stå i rumstemperatur 30-60 minuter.

Picklad zucchini med vitlök och dill

  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 skalade vitlöksklyftor
  • 2 zucchinis (à ca 400 g)
  • 1/2 kruka dill

 

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker, vatten, salt och vitlök. Låt svalna.
  2. Tvätta zucchinin noga och skiva i ca ½ cm tjocka skivor. Plocka dillen. Varva zucchini och dill i en väl rengjord burk och häll på lagen. Ställ i kylen minst 2 dygn.

Receptet vi har utgått från kommer från ICA.


Picklad rödlök

  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 rödlökar

 

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna något.
  2. Skala och skiva löken tunt och lägg i en glasburk. Häll på den ljumna lagen och låt stå tills den kallnat.
  3. Löken är sedan klar att serveras men håller ytterligare 1-2 veckor i kyl.