Att pickla är ett fantastiskt sätt att bevara sommarens skördar på! Njut av sommarens grönsaker lite längre med en klassisk 1-2-3-lag.
Matgeeks inlagda blomkål
- Blomkål i alla dess färger och former
- 1 del ättika (12%)
- 2 delar socker
- 3 delar vatten
- 1 lagerblad per burk
Gör så här
- Bryt isär blomkålen i mindre bitar och lägg i kokande vatten 1 minut.
- Koka upp lagen. Den behöver inte svalna.
- Lägg blomkålen i väl rengjorda burkar, slå över lagen och stoppa ner ett lagerblad i varje burk.
- Låt gärna stå en vecka för att verkligen utveckla smakerna.
Receptet vi har utgått från kommer från matgeek.
Ättiksgurka
- 1 1/2 kg västeråsgurkor
- 1 knippe krondill
- 1/2 dl senapsfrön
- 1 1/2 dl ättiksprit (12%)
- 5 dl vatten
- 5 dl strösocker
- 1/2 d salt
Gör så här
- Tvätta gurkorna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
- Varva gurka, senapsfrö och krondill i rena burkar.
- Koka upp ättika, vatten, socker och salt. Häll lagen över gurkorna och sätt på locket.
- Låt kallna och förvara i kyl.
Receptet vi har utgått från kommer från Arla.
Picklade morötter
- 2-3 stora morötter
- 1/2 dl ättiksprit (12%)
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl vatten
Gör så här
- Skala morötterna och skär i stadiga strimlor med potatisskalare eller osthyvel.
- Lägg i en trång skål.
- Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig och häll över morötterna.
- Låt stå i rumstemperatur 30-60 minuter.
Picklad zucchini med vitlök och dill
-
2 dl ättiksprit (12%)
-
4 dl strösocker
-
6 dl vatten
-
1 tsk salt
-
6 skalade vitlöksklyftor
-
2 zucchinis (à ca 400 g)
-
1/2 kruka dill
Gör så här
- Koka upp ättika, socker, vatten, salt och vitlök. Låt svalna.
- Tvätta zucchinin noga och skiva i ca ½ cm tjocka skivor. Plocka dillen. Varva zucchini och dill i en väl rengjord burk och häll på lagen. Ställ i kylen minst 2 dygn.
Receptet vi har utgått från kommer från ICA.
Picklad rödlök
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 2 rödlökar
Gör så här
- Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna något.
- Skala och skiva löken tunt och lägg i en glasburk. Häll på den ljumna lagen och låt stå tills den kallnat.
- Löken är sedan klar att serveras men håller ytterligare 1-2 veckor i kyl.