Under sommarmånaderna odlas cirka 11 000 ton gurka på friland i Sverige. På grund av vårt nordiska klimat används även växthus för odling av gurka i Sverige, där vi varje år producerar omkring 32 000 ton gurka. Gurkan som odlas i växthus skördas vanligtvis från februari till oktober, men det finns även odlare som odlar gurka i växthusen året runt - vilket gör att vi kan njuta av svenskodlad gurka även under vintersäsongen.
Till en 1,5-litersburk behöver du:
- 1 kg gurkor
- 1,5 msk salt utan jod
- 6-8 kryddpepparkorn (1 msk senapsfrön funkar också)
- 1 bit pepparrot
- 1 näve vinbärsblad
- 5-6 färska lagerblad
- 1 näve krondill (1 knippe färsk dill funkar också)
- Cirka 1 vitlökshuvud (justera mängd efter smak
- 1,5 liter vatten
Gör så här:
- Skär bort en liten bit av den yttersta delen på gurkan.
- Lös upp saltet med ljummet vatten.
- Lägg vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och vinbärsblad i botten av den rena glasburken.
- Lägg gurka över till du fyller halva burken. Lägg ytterligare ett lager med vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och vinbärsblad i burken.
- Lägg gurkor över.
- Häll saltvattnet över tills du täcker gurkorna helt.
- Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar. Sen är gurkorna redo att ätas och håller i upp till 2-3 månader i kylen.