Förläng säsongen med frilandsodlad gurka med inläggningar

Under sommarmånaderna odlas cirka 11 000 ton gurka på friland i Sverige. På grund av vårt nordiska klimat används även växthus för odling av gurka i Sverige, där vi varje år producerar omkring 32 000 ton gurka. Gurkan som odlas i växthus skördas vanligtvis från februari till oktober, men det finns även odlare som odlar gurka i växthusen året runt - vilket gör att vi kan njuta av svenskodlad gurka även under vintersäsongen.

Till en 1,5-litersburk behöver du:

Gör så här:

  1. Skär bort en liten bit av den yttersta delen på gurkan.
  2. Lös upp saltet med ljummet vatten.
  3. Lägg vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och vinbärsblad i botten av den rena glasburken.
  4. Lägg gurka över till du fyller halva burken. Lägg ytterligare ett lager med vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och vinbärsblad i burken.
  5. Lägg gurkor över.
  6. Häll saltvattnet över tills du täcker gurkorna helt.
  7. Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar. Sen är gurkorna redo att ätas och håller i upp till 2-3 månader i kylen.