Flitiga nyttodjur skyddar gurkorna

Nyttodjuren gör ett fantastiskt arbete för att hålla undan skadedjur i växthusen.

Den biologiska mångfalden är viktig också i ett växthus. Nu när säsongen för svenska grönsaker drar igång arbetar odlarna med fingertoppskänsla för att ta hjälp av olika nyttodjur i rätt tid.

Gurka är en storfavorit i grönsaksdisken och den svenska gurksäsongen har precis startat vilket innebär arbetsintensiva dagar för landets cirka 180 odlare. Nu när ljuset återvänt växer gurkplantorna så det knakar. Varje planta behöver omvårdnad och näring för optimal tillväxt och ett friskt klimat i växthuset.

Odlarna investerar mycket och den ekonomiska skadan kan bli stor om man får ett skadedjursangrepp i sitt växthus.

– Redan på 1980-talet gick de svenska odlarna av gurka, tomat, örter och sallat, mer och mer över till att hantera de skadedjur som tar sig in i växthusen med biologiska medel. Även de som odlar blommor satsar mer på det biologiska växtskyddet, säger Örjan Slånberg, rådgivare och säljare på Lindesro AB, som säljer nyttodjur.

– Visst kan vissa insekter övervintra i växthusen men det är vanligare att det kommer in nya. Under försommaren kan björkbladlusen komma flygande över Östersjön från Ryssland om det är varmt. Det finns också många fjärilsarter som transporteras med varma vindar, även söder ifrån. På hösten när säden tröskas i grannskapet letar sig trips in i växthusen för att hitta mat. De kan förstöra mycket och det är svårt att stänga dem ute då växthusen alltid behöver släppa in luft, säger Örjan Slånberg.

En reflektion han gjort i sitt arbete som rådgivare i odlingar är att inställningen till växtskydd helt har vänt. Förr ansåg många att det var jobbigt med biologiskt växtskydd medan det idag är det självklara valet.
Certifiering ger garanti

Produkter märkta med Från Sverige/Svenskt Sigill kommer från certifierade odlare som tar ett mycket omfattande kvalitets- och miljöansvar och arbetar aktivt med att minska sin klimatpåverkan.

Om Säsongens Bästa

Säsongens bästa är en plats för dig som har bestämt dig för att leva ett hälsosammare och mer hållbart liv. Vi guidar dig till varför du ska välja svenskodlade produkter när du handlar – och ger inspiration till hur du kan använda dem för maximal upplevelse!

Bakom Säsongens bästa står LRF Trädgård som är en branschorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.