Fixa en lättskött solrabatt

Kärleksört Ruby Crowned står ännu i knopp men ska snart öppna sina stjärnformade, rubinröda blommor.

Det finns planteringar som är vackra nästan jämt. Trädgårdsinspiratör Kerstin Bohlins solrabatt är en av dem. Den är fin hela säsongen med en höjdpunkt i augusti, precis lagom när man kommer hem från sommarsemestern.

Kerstin är trädgårdsmästare och trädgårdsinspiratör. Hon driver trädgårdsbutik, jobbar med trädgårdskonsultationer och anlägger trädgårdar. År 2016 vann hon publikens pris på mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö med sin idéträdgård Småländskt vemod möter ny vår. För samma trädgård fick hon juryns silvermedalj.

I Kerstins trädgård står rabatten i en upphöjd bädd, men kompositionen passar överallt där det är soligt och jorden är åt det torra hållet. Planteringen kan göras större eller mindre, och även i kruka om du hoppar över silverpäronträden.

Gråbladig ulleternell är stjärnan i rabatten
– Jag älskar ulleternell, den börjar blomma på sensommaren och håller på långt in på hösten. Jag gillar allt med den – de vita, eternellaktiga blommorna, de silvergrå bladen och plantans runda form. Det är en oerhört tålig perenn som också är fin som kantväxt, säger Kerstin Bohlin. Ulleternellens bladverk kombinerar Kerstin med mörkrödbladig kärleksört och berberis. Mörkt purpurfärgade blombollar av klotlök svävar över hela härligheten som pricken över i.

I rabatten finns också trädgårdsiris som blommar på försommaren, men vars svärdformade blad ger värdefull struktur och kontrast hela säsongen. Kronorna på två silverpäronträd bildar ett skirt och luftigt, silverskimrande tak. Silverpäron är ett gracilt träd med smala, silvriga blad och ett överhängande växtsätt. Det blommar med vita blommor på försommaren och sätter små, gröna frukter._44i2288-j

 

Klotlökens blommor mot trädgårdsirisens dramatiska bladverk._44i2244-j

 

Nu finns nätta och välformade sorter av berberis med fantastiska bladfärger, vackra bär och sprakande höstkulörer. Kerstin har valt sorten Atropurpurea Nana.

_44i2282-j

 

Kärleksört Ruby Crowned står ännu i knopp men ska snart öppna sina stjärnformade, rubinröda blommor.

– Det finns så många fina former av kärleksört att välja bland. En annan av mina favoriter är José Aubergine som verkligen har auberginefärgade blad, säger Kerstin.

_44i2238-j

 

      Kerstins bästa tips för en fin plantering

  1. Välj växter som trivs på platsen. Är där soligt eller skuggigt, torrt eller fuktigt?
  2. Välj ett färgtema du gillar och håll dig till det.
  3. Kombinera former som kompletterar och kontrasterar mot varandra. Både hela plantornas form, bladformer och blomformer räknas. Använd något bollformat, något fjäderlätt och något spirformat.
  4. Gör planteringen där du ser den ofta. Då blir du inspirerad att ta hand om den.
  5. Fundera över när växterna är som vackrast. Om du är borta mycket mitt på sommaren är det smart att välja vår-, sensommar- och höstblommande växter.
  6. Vårblommande lökväxter tillsammans med sensommarblommande perenner är ofta en lysande kombination.
  7. Vackra bladverk är särskilt värdefulla eftersom de är fina hela säsongen.
  8. Solväxter för torra förhållanden, som de i den här rabatten, blir vackrast när de får kämpa lite. Får de för mycket vatten och näring blir de svulstiga och mindre vackra i form och färg.

 

Prova berberis i säsongskrukor
Berberis är en växt som verkligen är värd en renässans, anser Kerstin Bohlin.
– Nu finns så många härliga sorter med häftiga bladfärger och fina former som håller sig små och kompakta. De passar också i säsongskrukor. Kombinera till exempel en limefärgad berberis med vita tobaksblommor, limefärgad penningblad och något som blommar i mörkrött. Till de rödbladiga sorterna är det fint med violetta blommor. Eller låt en kruka med berberis få sällskap av ormbunkar och funkior i andra krukor. Då har du en kombination som håller hela säsongen.

Av: Berit Haggren
Foto: Micke Persson

För att läsa mer om bedårande berberis klicka här