Sommar och underbar tomatpaj

Lena Söderström känner vi som en stor inspiratör för mat. Hon delar med sig av sin goda mat i bland annat Ica-kuriren, Expressen, Mersmak. En av hennes favoriter i köket är tomat och till Säsongens bästa berättar hon härliga tomatminnen och bjuder på recept på en härlig tomatpaj.

”När jag var liten åt vi bara tomater när de var i säsong. De första kom i juni och mamma köpte dem i saluhallen inslagna i tidningspapper. När hon packade upp dem drog min bror och jag in den magiska doften. Den kittlade lite i näsan. Mamma skar upp varsin skiva rågbröd åt oss och lade på köttiga saftiga tomatskivor som hon saltade helt lätt. Sedan dess är sommar för mig lika med tomater. Förr var en tomat tomat. Nu blandar jag röda, gula, gröna och orange i alla möjliga storlekar och former. Alla är mina favoriter. Vet du förresten att italienarna kallar tomaten för guldäpple – Pomi d´oro medan fransmännen säger pomme d´amour som betyder kärleksäpple.

De små tomaterna äter jag som godis. Men de större med sin soliga sötma, fina syra och fylliga smak är bäst som huvudaktörer i rätter som grekisk sallad eller italiensk caprese.
Den här cocktailsåsen har blivit pastans bästa vän i mitt hemmakök och den lagas à la minute: Dela 500 g cocktailtomater och fräs dem i 3 msk olivolja 3–5 minuter. Tillsätt 1 tsk strösocker och fräs 1 minut. Smaka av med salt, socker och 1 msk färskpressad citronsaft. Blanda i 2 dl finstrimlad basilika eller persilja. Fördela 4 portioner nykokt pasta i varma skålar. Toppa med tomatsåsen, 100 g smulad fetaost och finstrimlat skal av en vältvättad citron.