Duka upp till årets ljusaste fest och fira att dagen aldrig är så lång och natten så kort som i midsommartid. På bordet finns sill, färskpotatis och jordgubbar enligt vår svenska tradition. Vi har adderat krispiga grönsaker och smakrika örter både för smak och för att göra bordet fint och inbjudande. Inspireras av vårt midsommarbord och plocka ut vad du blir sugen på. Här finns en italiensk klassiker som tomatsallad med mozzarella och basilika och den syriska salladen med mynta, Fattoush, som vi serverar med fyllda frasiga pitabrödssnibbar. Potatisen får extra smak av att snabbt slungas i smör och olja med färsk lök och dill. Tårtan som är en Pavlova i grunden får sällskap av säsongens jordgubbar förstås men även av mörk choklad och hasselnötter.
Syrisk sallad med mynta
I kruka romansallat
1 isbergssallat
1 kruka mynta
1 knippe persilja
1 stor gurka
1 citron
4 msk olivolja
4 pitabröd
1 paket fetaost
2 msk rapsolja
färsk oregano
1. Skölj sallader och örter väl i kallt vatten. Får de ligga en stund i kallt vatten blir de extra krispiga. Låt rinna av väl.
2. Bryt salladen i bitar, strimla mynta och persilja och skär gurkan i bitar. Pressa över citron, ringla över olja och strö på flingsalt.
3. Skär pitabröden i trekanter. Mosa fetaosten med olivolja, blanda med hackad oregano och fyll pitabröden med osten.
4. Stek dem i olivolja och lägg dem på salladen.
Tomat- och mozzarellasallad
6 tomater
250 g buffelmozzarella
1 kruka basilika
3 msk olivolja
svartpeppar
flingsalt
1. Skiva tomaterna och mozzarellan. Varva dem med basilikablad i en vid skål eller på ett fat.
2. Ringla på olivolja och salta lätt.
Morötter och rädisor med limedipp
I knippe färska morötter
2 knippor rädisor
1 ask färskost, t ex Arla
rivet skal och juice av 1 lime
lite salt och peppar
Dillslungad färskpotatis
2 kilo färskpotatis
salt
2 färska gula lökar
3 msk smör
1 knippe dill
Matjesillfat
2 brk matjessill
2 dl gräddfil
3 kokta ägg
1 knippe gräslök
1 knippe rädisor
Koka äggen 7-8 min så de inte rinner. Spola i kallt vatten och hacka dem. Häll bort spadet och lägg upp sillen på ett fat. Ringla över gräddfilen. Skölj gräslök och rädisor och hacka dem. Varva ägghack, gräslök och rädisor på sillen och gräddfilen. Servera med dillslungad färskpotatis eller nykokt färskpotatis.
Sill med honungslök
1 burk inlagd sill, 500 g
2 röda lökar
2 msk vinäger
2 msk honung
2 msk vatten
1 krm salt
1 krm peppar
Skala och strimla lökarna. Rör ihop vinäger, honung och vatten. Smaka av med lite salt och peppar. Löken kan serveras direkt men blir godast om den får stå några timmar. Lägg upp sillen eller låt den vara i sin burk. Toppa med löken, garnera med dill och servera med potatis, knäckebröd och Västerbottensost.
Lax med senapssås och salladslök
200 g rökt lax
1 knippe salladslök
2 tsk fransk senap
2 tsk honung
1 dl rapsolja
2 krm salt
1-2 krm svartpeppar
Lägg upp små rullar av rökt lax på ett fat. Skölj och strimla salladslöken och strö den över laxen. Rör ihop, senap och honung med oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar och ringla såsen över laxen.
Chokladmarängtårta med jordgubbar
10–12 bitar
5 äggvitor
3 1/2 dl florsocker
2 tsk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ljus vinäger
50 gram mörk choklad
1 msk kakao + 1 tsk att pudra över
Garnering 1–2 liter jordgubbar
1 dl rostade hasselnötter
3. Rör ihop maizena, vaniljsocker och vinäger och vispa ner i smeten.
Flädersaft med is och blommor
Till en 1 liter
koncentrerad flädersaft
7 dl kallt vatten
½ citron
citronmeliss eller ätliga blommor
3 dl kolsyrat vatten
isbitar
1. Späd saften med vatten i en kanna.
2. Skiva citronen, nyp av citronmelissblad, ätliga blommor eller skiva jordgubbar och lägg i kannan.
3. Lägg i isbitar och toppa med bubbelvatten.