Saffran kan ha en hämmande effekt på jäsningen och därför rekommenderas ibland mer jäst än till vanlig vetedeg. I detta receptet är en del smör utbytt mot kesella som också ger saftighet åt brödet.
Lussekatter
Ingredienser för 45 saffransbröd
- cirka 17 dl (1 kg) vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 11/2 dl vit sirap
- 1 paket saffran (0,5 g)
- 250 g Kesella lätt
- 100 g smör, 1 paket
- (50 g) jäst för söta degar,
- 5 dl fingervarm (37°) mjölk
- Pensling: Ägg
- Garnering: Russin
Gör så här
- Häll allt mjöl utom 1 dl i assistentens skål. Häll sedan i salt, sirap, kesella samt smöret i klickar.
- Finfördela jästen över. Blanda saffran i mjölken och häll över degen. Arbeta 5-6 minuter tills degen är blank och smidig och släpper bunkens kanter.
- Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter, under lock eller bakduk.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den.
- Baka ut precis som du känner för. Några förslag ger vi på bilderna.
- Lägg figurerna på bakpappersklädda plåtar. Lägg en bakduk över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250°
- Pensla med uppvispat ägg. Sätt i russin där du tycker det blir fint.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 7-8 minuter.
Sänk värmen till 225° när du satt in plåten.
- Lät bullarna svalna på ett galler under bakduk.

Receptet vi har utgått ifrån kommer från Arla Mat.
Pepparkakor
Ingredienser för 150 pepparkakor
- 200 g smör
- 1½ dl mörk sirap
- 3 dl strösocker
- 1½ dl grädde
- 1 msk malen ingefära
- 1 msk malen kanel
- ½ msk malen kryddnejlika
- ½ msk malen kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 10 dl vetemjöl
Gör så här
- Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin.
- Tillsätt grädde och kryddor, rör om.
- Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman till en ganska lös deg. Låt degen vila i kyl ca 1 dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
- Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
- Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut pepparkakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Låt pepparkakorna svalna på plåten.