Fira Lucia med svenska råvaror

Receptet vi har utgått ifrån kommer från boken "Bakgrunder från Hembakningsrådet", av Kaeth Gardestedt.

Saffran kan ha en hämmande effekt på jäsningen och därför rekommenderas ibland mer jäst än till vanlig vetedeg. I detta receptet är en del smör utbytt mot kesella som också ger saftighet åt brödet.

Lussekatter

Ingredienser för 45 saffransbröd

 

Gör så här

  1. Häll allt mjöl utom 1 dl i assistentens skål. Häll sedan i salt, sirap, kesella samt smöret i klickar.
  2. Finfördela jästen över. Blanda saffran i mjölken och häll över degen. Arbeta 5-6 minuter tills degen är blank och smidig och släpper bunkens kanter.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter, under lock eller bakduk.
  4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den.
  5. Baka ut precis som du känner för. Några förslag ger vi på bilderna.
  6. Lägg figurerna på bakpappersklädda plåtar. Lägg en bakduk över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250°
  7. Pensla med uppvispat ägg. Sätt i russin där du tycker det blir fint.
  8. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 7-8 minuter.
Sänk värmen till 225° när du satt in plåten.
  9. Lät bullarna svalna på ett galler under bakduk.

 

Receptet vi har utgått ifrån kommer från Arla Mat.

Pepparkakor

Ingredienser för 150 pepparkakor

Gör så här

  1. Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin.
  2. Tillsätt grädde och kryddor, rör om.
  3. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman till en ganska lös deg. Låt degen vila i kyl ca 1 dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
  4. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  5. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut pepparkakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Låt pepparkakorna svalna på plåten.