Enkelheten gäller!

stefan-eriksson-foto-at

– Koka potatisen precis lagom med en liten kärna i mitten. Tryck till den lätt så att den kan suga in lite smör. Salta lätt. Så beskriver Stefan Eriksson, kock och råvaruexpert, det allra godaste du kan göra med en potatis.
– Om det är en god potatis förstås, det börjar alltid med en bra råvara som producerats med omsorg, säger Stefan. Det var ganska naturligt att han som alltid valt ut råvaror extra noga fick ansvaret för råvaruinköpen till finalen av Årets kock i år.
Potatisen har haft några tuffa år i konkurrens bland mycket annat.
– Det är roligt att potatisen lyfts fram som den gjorde i finalen till Årets kock. Det finns otroligt många sorter med olika smak och textur.
Stefan pratar lyriskt om såväl Ammarnäsbacken i Västerbotten där det odlats potatis i ett par hundra år, liksom om CIP, International Potato Center i Peru, där man i potatisens hemland har en enorm genbank med 4700 sorter. Han nämner också Nordgen som varje vår släpper någon gammal sorts potatis som man kan beställa om man är snabb, och vill pröva att sätta i den egna trädgården. I föreningen Exceptionell Råvara som bildats för att utveckla samarbetet mellan odlare och kockar är Stefan en engagerad provningsledare.
– Det finns så många duktiga bönder och hantverkare som varje dag lägger ner kärlek och omtanke för sina grödor och djur, och i arbetet kring hav och skog. För mig handlar matlagning om att förvalta dessa råvaror på allra bästa sätt, säger han.
Det är enkelheten som gäller när Stefan får råda.
– Fett är en bra smakbärare till potatis, smör eller en god olja. Koka potatisen i vatten som precis täcker potatisen och lägg på locket. Känn efter med sticka när det är dags att hälla av vattnet, potatisen kan gärna ha en liten kärna kvar i mitten, den efterkokar också. Jag saltar ibland när jag kokar potatisen, ibland inte. Det är gott att strö några saltkorn ovanpå potatisen.
Potatis är lätt att odla i vårt land och det vore kul att se fler sorter av hög kvalitet och att potatisen kunde få ett högre värde, säger han.
Att potatisen utsetts att spela huvudrollen på en av tallrikarna i tävlingen Årets Kock var säkert att steg på vägen.