Saftig kyckling i dillsås
1 stor kyckling ca 1,3 kilo
2 hönsbuljongtärningar
2 persiljekvistar
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong (från kycklingkoket)
1 äggula
1 dl grädde
Saften av en ½-1 citron
Salt och peppar
1 dl hackad dill
1 purjolök
2 stora morötter
Gör så här:
Dela kycklingen i halvor och lägg dem i en kastrull.
Häll på vatten tills det täcker kycklingen.
Tillsätt buljongtärningar, persiljekvistar, pepparkorn och lagerblad.
Skumma av ytan och låt kycklingen koka under lock 30 minuter.
Skala morötterna och skär i sneda bitar och lägg ner dem tillsammans med kycklingen när det är ca 8 minuter kvar av koktiden.
Ta upp morötterna och kycklingen och låt den svalna.
Sila bort lagerblad och pepparkorn.
Skär purjolöken i sneda bitar och sjud i buljongen någon minut.
Ta upp morötter och purjolök, rensa kycklingen från skinn och ben och skär kycklingen i mindre bitar.
Fräs matfett och mjöl i en kastrull och späd med kycklingbuljongen.
Vispa såsen slät och låt den koka några minuter.
Rör samman äggula och grädde och rör ner i såsen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft och rör ner dillen.
Lägg upp kycklingbitar, morötter och purjolök på ett fat och häll över dillsåsen. Servera med kokt potatis.