Dillkyckling

Saftig kyckling i dillsås

4 personer

1 stor kyckling ca 1,3 kilo

2 hönsbuljongtärningar

2 persiljekvistar

5 vitpepparkorn

1 lagerblad

Sås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl buljong (från kycklingkoket)

1 äggula

1 dl grädde

Saften av en ½-1 citron

Salt och peppar

1 dl hackad dill

1 purjolök

2 stora morötter

Gör så här:

Dela kycklingen i halvor och lägg dem i en kastrull.

Häll på vatten tills det täcker kycklingen.

Tillsätt buljongtärningar, persiljekvistar, pepparkorn och lagerblad.

Skumma av ytan och låt kycklingen koka under lock 30 minuter.

Skala morötterna och skär i sneda bitar och lägg ner dem tillsammans med kycklingen när det är ca 8 minuter kvar av koktiden.

Ta upp morötterna och kycklingen och låt den svalna.

Sila bort lagerblad och pepparkorn.

Skär purjolöken i sneda bitar och sjud i buljongen någon minut.

Ta upp morötter och purjolök, rensa kycklingen från skinn och ben och skär kycklingen i mindre bitar.

Fräs matfett och mjöl i en kastrull och späd med kycklingbuljongen.

Vispa såsen slät och låt den koka några minuter.

Rör samman äggula och grädde och rör ner i såsen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft och rör ner dillen.

Lägg upp kycklingbitar, morötter och purjolök på ett fat och häll över dillsåsen. Servera med kokt potatis.