Den klassiska tomaten ersätts av små färgglada sorter

Foto: Elleholms Tomatodling.

Den runda röda tomaten får lämna plats för mindre sorter i större utsträckning. ”Vi jobbar allt mer med specialtomater. Mindre och smakrikare varianter har blivit allt mer populära och det är enkelhet och utseende som styr när konsumenterna väljer tomat i butiken”, berättar tomatodlaren Thomas Lilja.

I Mörrum, i Blekinge finns en av landets mest miljöanpassade växthusodlingar: Elleholms tomatodling. Den 60 000 kvadratmeter stora odling drivs av Thomas och Carola Lilja, som årligen producerar 2 700 ton tomater.

– Räknar man i vanliga runda tomater så plockar vi omkring 250 000 – 300 000 tomater om dagen här. I januari flyttade de första tomaterna ut i växthuset och i månadsskiftet mars-april börjar det dra ihop sig inför årets första skörd, berättar Thomas Lilja.

Foto: Elleholms Tomatodling

De runda klassiska tomaterna som väger cirka 100 gram har börjat väljas bort i allt större utsträckning och ersätts nu istället med mindre, mer smakrika varianter.

– Vi har allt större efterfrågan och odlar fler mindre tomater i en rad olika färger och former, som väger omkring 15-30 gram. Och främsta anledningarna är att de smakar mer och att konsumenterna blir mer bekväma. En tomat på 15-30 gram är mycket enklare att bara slänga ner i salladen, medan en tomat på 100 gram kräver lite mer jobb – den kan du ju knappast kasta ner hel i salladsskålen, säger han.

I höstas gjordes en storsatsning på ny belysning i växthuset, för att kunna leverera svenskodlade tomater året runt. Det de inte visste då var att elpriskurvan kraftigt skulle skena uppåt. På grund av detta har de inte längre råd att ha lamporna igång. Vilket har resulterat i att hälften av plantorna är döende och upp mot 50 ton tomatplantor har gått förlorade.

– Vi investerar i en framtida skörd, och så blir det så här. Det är katastrof. Vi har kvar hälften av vintersatsningen, men ser vi fler vintrar framöver med de här elpriserna kommer vi inte ha någon vinterproduktion igång. Men nu kommer vi köra på med ungefär som samma sortiment som i fjol inför vår- och sommarsäsongen.