Dags för pumpa

Nu är det hög tid för pumpa

De allra flesta pumpor går att äta. Efter du haft dem på trappen eller som bordsdekoration kan du tillaga dem till smarriga pumparätter. Här tipsar Leif Nilsson, Sveriges främsta pumpaodlare om hans favoritsorter.

Butternut är en beige pumpa som de allra flesta känner till. Fruktköttet är orange och har en nötig smak. Butternutpumpan kan man både ugnsbaka och grilla, använda i marmelader, soppor pajer, grönsaksröror och pajer.

Hokkaido – en fikonformad pumpa som har ett mörkgult fruktkött som smakar något sött och nötigt. Hokkaido passar i puréer, gratänger och soppor. Även god att rosta i ugn.

A-corn är en snygg mindre pumpa som dessutom är väldigt god ugnsbakad eller kall i exempelvis en sallad.

Delica – en rund och något platt pumpa med mörkgrön färg med strimmor i svagt ljusgrön eller gult. Det mörkgula köttet har nötigt smak. Formen och storleken gör den utmärkt att gröpa ur och använda till servering fylld med soppa eller gryta.

White Ghost är en vit matpumpa som även är fin på trappan eller i höstdukningen. Det krämfärgade fruktköttet har en nötaktigsmak med en lätt sötma. Passar fint till soppor, pajer och inläggningar. En läcker pumpa att fylla och gratinera eller servera soppa ur.