Trädgårdstur del 3: Fixa skugga!

Trädgårdens tak (fixar skugga)
Ni som har följt inläggen från trädgårdsmästaren Cecilia Pilbäck vet att hon ständigt påminner oss om att  ta tillvara de befintliga värdena.
Hon arbetar med att utforma trädgårdar och brinner för att ta vara på de naturliga förutsättningarna och att förstärka karaktären på just den platsen där du bor. Har du gamla träd t ex så ta var rädd om dem. Eller varför inte plantera nya. De skänker en helt annan skugga än t ex ett parasoll. Så här säger Cecilia Pilbäck:

Visst letar vi efter en strimma sol många gånger i trädgården men vissa delar kan behöva skuggas. Träden är trädgårdens tak, de skapar trygghet och skänker skugga.
– Jag brukar tänka på de vackra körsbärsträden, Prunus Accolade, i Kungsträdgården i Stockholm och vilken härlig känsla det blir under dem förutom att de är vackra. Vid val av träd behöver man ställa sig ett antal frågor: hur mycket plats har jag? Tänk både bredd och höjd. Skall det vara en tät eller gles krona, rund eller utbredd, skall det blomma eller är bladverket och ett arkitektoniskt växtsätt viktigare? Vilken växtzon och ståndort är det som gäller?

Man kan också bygga en pergola förstås, och låta klätterrosor, klematis eller varför inte det kanadensiska blåregnet som är härdigt och blommar återkommande hela sommaren, klättra där. Det här är bara en skrapning på ytan. Det finns så mycket mer att säga om trädgård säger Cecilia Pilbäck.

Tips från trädgårdsmästaren
Låt alltid platsens karaktär styra växtvalen.

Välj växter med ljusa färger vid din kvällsplats.

Låt gamla träd vara kvar.

Välj växter som trivs med platsens ljus- och jordförhållanden.

Läs Cecilias trädgårdstur 1 och 2 på Säsongensbästa.se