Cecilia Pilbäcks trädgårdstur del 2. Entrén!

Vilken känsla vill du få när du kommer hem? Gör din egen entré. Foto Blomsterfrämjandet

I Cecilias trädgårdstur 2 tipsar hon om att att lägga till en kul detalj för att göra entrén mer personlig.
Hon ger också förslag på insynssydd och berättar varför idegran är en av hennes favoriter.

Den välkomnande entrén

Vilken känsla vill du mötas av när du kommer hem? Entrén till trädgården och huset är det vi möts av varje dag året om under årets olika årstider. Entrén är en halvoffentlig plats samtidigt som den är privat. Att lägga till en kul detalj gör entrén mer personlig, visa gärna något som är typiskt för dig tillsammans med något som du gillar. Det kan också vara en detalj som hjälper till att förstärka en viss tidsepok. Ljuset är kanske det allra viktigaste vid entrén eftersom ljuset hjälper oss att se bra i mörkret men det är också till för att vi ska känna oss trygga och säkra och ljuset är välkomnande.

 

Skydd från insyn

Eftersom livet ofta är stressigt kan vår trädgård bli det lugna rum som vi så väl behöver. För att skapa detta krävs skydd för att slippa insyn utifrån! Att välja att plantera en häck runt hela trädgården som en ram eller vägg skapar lugn. För att fungera som insynsskydd behöver häcken vara så pass hög att den skyddar men ändå inte så hög att den underlättar för eventuella inbrottstjuvar. En häck som når upp i ögonhöjd kan vara lagom, men det är platsen och behovet som skall styra.

Ibland behöver man kanske ha ett två meter högt plank som skyddar mot starka vindar eller en trafikerad väg. För att skapa en struktur året runt kan det vara värt att investera i en städsegrön häck, en häck som har lika gröna barr året om. Cecilia Pilbäck föreslår idegran, den är en favorit som ger en bra ryggrad och ett mycket bra insynsskydd, säger hon. Den har dessutom en vacker grön ton även under vinterhalvåret. Det finns tåliga sorter som är sterila, höga eller låga vida sorter som kan formklippas.

 

_mg_0007-kopia-1

Ett annat skydd kan vara något som man vill dölja exempelvis soptunnorna med. Man kan förstås sätta ett litet plank runt dem men du kan gärna plantera häck som får gå runt tunnorna med bara en öppning.

2018_geraniums_balcony_classic_04

Den användbara uteplatsen
Man vill gärna rama in uteplatsen med något för att skapa trygghet och en ombonad känsla. Ramen kring uteplatsen bör hålla axelhöjd när man sitter ner. Forskningen visar att hjärnan vilar när vi har kontroll och ser ut över häcken.

– Jag tycker att det är viktigt att skapa lugn och harmoni. Tänk på hur du vill använda din uteplats. Tillbringar man mest kvällarna här så har färgvalet betydelse. Välj ljusa färger som vitt, grått och pastell, då de fluorescerar ljus och skimrar i dunklet. Växter med röda, blå och mättade färger slocknar och försvinner i kvällsmörkret.

För att skapa lättskötta ytor behöver du också ha materialavskiljare som går ner 15–20 cm i marken mellan gräsmatta och planteringar. Det viktiga är att hindra gräs och ogräs från att vandra in i dina nya planteringar, säger Cecilia Pilbäck.

Tips från trädgårdsmästaren

Låt alltid platsens karaktär styra växtvalen.

Gör entrén personlig med någon utvald detalj.

Välj växter med ljusa färger vid din kvällsplats.

Välj växter som trivs med platsens ljus- och jordförhållanden.

Välj gärna idegran för bra insynsskydd.

Foto: Blomsterfrämjandet med flera