Släng inte grönsakerna!

Det är obekvämt med en massa svinn men små förpackningar och produkter för mindre hushåll minskar svinnet hemma, säger Fredrik Fernqvist, lärare och forskare vid SLU i Alnarp.

Känner du att det är svårt att få tiden att räcka till att skära grönsaker? Tack och lov finns det gott om bekväma kvalitetsgrönsaker. Fredrik Fernqvist berättar att det är trenden att tänka mer bekvämt. Idag kan vi köpa många grönsaker som är sköljda, skurna och klara att tillaga. Med dessa produkter blir det mindre rester som åker ner i soppåsen.
– Bekvämlighet har att göra med att vi knappt har tid att äta mat längre. Vi letar efter produkter som redan är hackade, tvättade eller färdiga att äta. Helst ska de också finnas i små förpackningar, för det man köper vill man konsumera, säger Fredrik Fernqvist som tillsammans med Caroline Göransson, LRF Konsult, har forskat i ämnet. Forskningen visar att svenska folket har en allt större medvetenhet om både hälsa och miljö. Samtidigt som allt fler vill ha mindre förpackningar med tvättade bekväma grönsaker vill de också äta mer ekovänligt. När det handlar om miljön finns det också stora utmaningar eftersom vi har höga kvalitetskrav. Grönsaker ska både se bra ut och vara smakrika.

Fredrik Fernqvist menar att det som brukar kallas för fulgrönsaker skulle kunna tas tillvara i större utsträckning i det bekväma sortimentet.
– Grönsakerna kan skalas och hackas så att fulheten inte syns. Där finns det en stor potential för att minska svinnet.

Har du tips för att minska svinnet av grönsakerna hemma eller har du önskemål om smarta och bekväma grönsakslösningar?
Skriv till hej@sasongensbasta.se och berätta så ska vi dela med oss tipsen och förmedla önskemålen.

Läs mer om hur färdigstrimlade grönsaker minskar svinnet hemma och om hur fulgrönsaker kan tas tillvara,  i forskningsrapporten från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) om Framtidens grönsaksdisk:

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/publikationer/2017/framtidens-gronsaksdisk.pdf2