Blomsterbonde med känsla för nyanser

Odlingen av snittblommor har verkligen börjat blomstra i Sverige igen. Intresset har tagit fart inte minst i småskalig odling med försäljning i reko-ringar och gårdsbutiker.
En som satsat på en ganska stor odling och nischat sig är Elna Nilsson, 31 år. Hon kallar sig Blomsterbonden och odlar snittblommor på föräldragården Grudeholm utanför Vellinge.

– Jag har valt bort gårdsbutik och självplock och säljer bara blommor till florister. Floristyrket ligger mig varmt om hjärtat och jag har själv den utbildningen.
Jag skördar allt vartefter jag fått in beställning och levererar sedan till butiker i Malmö, Lund, Hjärup, Bjärred  och ner mot Höllviken och Trelleborg.
Min målsättning är att kunna leverera högsta kvalitet och jag granskar varenda blomma. Jag vill kunna erbjuda florister ett handplockat sortiment av närodlat, skördat med omsorg. Jag försöker lära mig varje florists egen stil för att kunna leverera mer anpassningsbart till var och en. Med helt valfria mängder, i vissa färgskalor, eller om någon speciell nyans av rosa behövs till ett bröllop eller en begravning.
Vattningen sköter jag med droppbevattning så det är ganska enkelt medan arbetet med att rensa ogräs och plocka bort vissna blommor är en svettig vardagssyssla, säger Elna.

Elna berättar att hon odlar cirka 100 olika dahlior, det är runt 1000-talet knölar som hon noggrant gräver upp och vinterförvarar efter varje säsong.
– En del nyinköp av dahliaknölar blir det förstås. Jag odlar också den söta scabiosan, som tillhör släktet fältvädd, i många vackra färger. Så har jag mycket klint, den skira rosenskäran, tagetes, aster, eterneller, consolida (en sorts riddarsporre) och mycket mer sommarblommor. Utöver ettåriga sommarblommor så försöker jag komplettera med rosor och perenner som funkar som snitt, berättar hon.Tulpaner på våren är nog min största grej. Jag köper nya lökar varje år och har en bra bit över 100 sorter. Till hösten ska jag sätta strax över 40 000 lökar. För inspiration och  för att få tips på vackra snittblommor i tiden du följa Elna på hennes instagram under namnet blomsterbonden. Kika också på snittblomsodlare.se

Fakta om snittblommor, krukväxter och perenner kan du hitta på blomsterfrämjandet.se och på säsongensbästa.se

Bildtext: Tvinga mig inte att välja en favoritblomma, jag får en ny favorit hela tiden säger Elna Nilsson, Blomsterbonden