Barnens soppfavorit på blomkål med quesadillas

– Släpp in barnen i köket och låt dem släppa loss! Så inleder Sara Begner den nya boken Barnens kockskola, vego. Boken innehåller recept för många goda middagar för hela familjen. Och som vuxen blir man sugen att laga många av recepten då de är föredömligt lättlagade med inte för många ingredienser.
– Låt barnen styra och ställa i köket så att de få känna stolthet över att själva ha skapat en måltid, säger Sara Begner.

Den här blomkålssoppan är lätt att laga och brukar gå hem hos de flesta familjemedlemmar.

Till 4 portioner:

1 liter blomkålsbuketter, 700 gram

1 gul lök

1 grönsaksbuljongtärning

1 liter vatten

1 dl grädde

1 röd paprika

3 dl riven ost

2 stora tortillabröd

1/2 tsk torkad oregano

 

  1. Bryt blomkålen i buketter och fyll ett 1-liters mått ordentligt.
  2. Skala och skär 1 gul lök i 4 stora bitar.
  3. Lägg blomkål, lök och 1 grönsaksbuljongtärning i en kastrull. Häll på 1 liter vatten. Koka 15 minuter, tills blomkålen är mjuk. Häll i 1 dl grädde och 1/2 tsk salt. Mixa med stavmixer.
  4. Skär 1 paprika i ringar. Lägg paprika och 3 dl riven ost på en halvan av 2 stora tortillabröd. Strö över 1/2 tsk torkad oregano. Vik ihop till 2 halvmånar.
  5.  Värm en stekpanna. Lägg i bröden och stek på medelvärme 2 minuter per sida. Skär i tårtbitar och servera till soppan.