Året runt med Åhus Grönt

– Brysselkål är godast att steka eller grilla. Lite olivolja och salt är det enda som behövs. Det är så enkelt och gott och långt ifrån gamla tiders kokta kål, säger Per Johansson grönsaksodlare och ägare av Åhus Grönt i sydöstra Skåne. Per är den enda större odlaren av brysselkål i landet och förutom den odlar Åhus Grönt svartkål, grönkål, broccoli, dill, lök och sallater av olika slag. Kålen ökar något i förhållande till sallat och de odlar mer och mer lök också.

– Den här säsongen har det gått bra med löken för de svenska odlarna som troligen kan förse konsumenterna med svensk lök ända fram till juni, säger han.
Redan under januari sås de första lökfröna hos Åhus Grönt. De drivs upp till små plantor i växthus som sedan planteras ut i början av mars. Under hela säsongens sås och planteras det kontinuerligt fram till augusti så att det hela tiden kan skördas.
– Vi arbetar under mottot att producera bra grönsaker på ett rationellt sätt till marknadsmässiga priser på våra drygt 700 hektar mark. Under högsäsongen arbetar ca 200 anställda med sådd, odling, skörd, kvalitetssäkring, pallastning och transporter. Vid skörden på fältet läggs grönsakerna direkt i lådor och här sker kvalitetssäkringen eftersom varje arbetslag har ansvar för att bara fullgoda exemplar kan passera. Alla pallar med grönsaker som lämnar Åhus Grönt kan i efterhand spåras till respektive arbetslag, säger Per Johansson.

Vilka är fördelarna med svenskodlade grönsaker?
– Här på Åhus Grönt har vi bra miljö, utan luftföroreningar, och vi vattnar med vatten av dricksvattenkvalitet. Det gör produkterna säkra. En skillnad som gör det svårare för odlare men är mer positivt för konsument är att vi inte har samma tillgång till kemiska växtskyddspreparat som andra EU-länder.

Annars är ju teknik och arbetskraft ungefär samma för våra svenska produkter som för importerade, säger Per Johansson.

Vad är viktigast för att producera grönsaker av hög kvalitet?
– Arealen och vattnet. Vi äger marken själva, vilket ger en långsiktig tillgång på mark. Vatten är inte heller ett problem för oss då vi har överskott på vatten i denna regionen, säger Per.

Förutom brysselkålen gillar Per grönkål mycket. Den kålsorten har verkligen fått en längre säsong och många har upptäckt hur läcker den är att ugnsrosta till grönkålschips.
– Per äter också mycket gärna en riktigt klassisk grönkålssoppa.

Åhus Grönt erbjuder:

Växthusodlad kruksallat hela året.

Isbergssallat: sådd i januari, utplantering varje dag från vecka 12 t om augusti. Skörd 20 maj-10 oktober.

Rosésallat: mitten av juni-31 oktober.

Frissésallat: mitten av juni-31 oktober.

Broccoli: skörd 1 juni-31 oktober.

Brysselkål 1 september-31 december.

Grönkål 1 juni- 31 december,

Lök: sådd i januari i växthus, utplantering veck 11-12. Finns hela året.

Potatis: både färsk samt höst- och vinterpotatis, hela året.

Dill: skörd maj-september som knippen.

Salladskål: 20 maj-31 december

 

brussels-sprouts-865315__480

ahusgront-lok