En kväll i september laddade Maud Onnermark tv-studion i “Go’kväll” med massor av härliga svenska äpplen? Här får du receptet på hennes smarriga äppelkaka som hon bakade i samma program.
Äppelkaka med kokosmaräng
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa 125 g mjukt smör pösigt med socker . Tillsätt 2 stora äggulor och 1 ägg, en i taget under vispning. Blanda 3 dl vetemjöl med 1/2 msk bakpulver och rör ner i smeten.
3. Skala 3 äpplen, 400 gram, och skär dem i klyftor. Vänd runt klyftorna i 2 tsk mald kanel, går lätt om du blandar alltsammans i en plastpåse. Tryck ner klyftorna i degen.
4. Smörj och kokosbeströ en form cirka 24 centimeter i diameter, med avtagbar kant. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna ordentligt.
5. Grädda på andra falsen nerifrån i ugnen cirka 20 minuter tills kakan stannat på ytan. Förbered under tiden marängen.
6. Kokosmaräng: Vispa de 2 äggvitorna till skum. Tillsätt 2 dl strösocker, lite i taget under vispning och vispa till en fluffig maräng. Vänd ner 3 dl kokosflingor men spara ett par matskedar.
7. Fördela kokosmarängen över den halvgräddade kakan och strö över de sparade kokosflingorna. Fortsätt grädda på andra falsen i ugnen 15–20 minuter eller tills kokosmarängen har fått fin färg. Låt svalna.