De sötsyrliga äpplena blir supergoda i en smoothie och det är dessutom lätt att fixa till mellis eller frukost. Mackorna nedan är lika goda som mellis som till en sopppa eller sallad.
Spana in de goda äpplena i säsong nu; Saga, Santana, Rubinola, Aroma och Ingrid Marie.
Äppelsmoothie med vanilj och kanel
Dela och kärna ur 1 äpple, gärna Saga och lägg det i en mixerkanna. Mixa någon minut med 1 dl vaniljkvarg/yoghurt, 1 ½ dl mjölk och 1 msk havrekli eller havregryn tills äpplena är finfördelade och drycken skummar. Häll upp i ett stort glas och dofta över kanel.
Klämmig macka med Santana
Du kan använda vilket svenskt äpple du vill i en varm macka men med sin syrlighet passar Santana väldigt bra. Här får du två tips på goda mackor att äta som mellis eller gärna till en soppa eller sallad.
Fetaostklämmis med äpple
1. Rör ihop 3 msk fetaost och 3 msk färskost med en gaffel och fördela oströran på två brödskivor av valfri sort. Mal på lite svartpeppar.
2. Bryt sönder några valnötskärnor, skär några tjocka äppelskivor och lägg dem på den ena brödskivan.
3. Ringla ev över 1 tsk olivolja och tryck ihop brödskivorna.
4. Grilla toasten i mackjärn eller våffeljärn.
Grilled cheese med äpple
1. Bred smör och lägg på ostskivor på två brödskivor av valfri sort.
2. Bred på 1 tsk honungssenap på den ena brödskivan och fördela 1 liten näve färsk spenat eller rucola över.
3. Lägg på några tjocka äppelskivor.
3. Tryck fast den andra brödskivan över.
4. Grilla toasten i mackjärn eller våffeljärn.