Äppel- och valnötskaka med smak av lime och kanel.
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grovt hackade valnötter
2 krm salt
300 g kallt skivat smör
3,5 dl strösocker
1 lime finrivet skal
2 ägg
3 medelstora äpplen
1 msk sirap
kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en brödform eller en rund springform ca 21 cm beroende på vilken form man vill ha.
Blanda mjöl, nötter, salt och bakpulver i en skål.
Skiva ner smör i en skål och tillsätt strösocker och riv ner limeskalet. Blanda några minuter i matberedare eller med elvisp och tillsätt sedan äggen ett och ett och vispa till det blir en jämn smet.
Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och vispa ihop. Tryck ut degen i formen, är degen kladdig så doppa fingertopparna i mjöl. Halvera äpplena och skär ur kärnhusen. Skiva äpplena och tryck ner i smeten. Ringla över sirap och pudra över kanel.
Grädda kakan på nedre delen i ugnen i ca 45 min. Kolla med baksticka att den är klar.
Ta ut kakan och låt den svalna något och servera med vaniljglass.