Aplar att älska

Visst blir man sugen på en egen apel!

Snart står de i blom, alla underbara och generösa prydnadsaplar. De bjuder på fantastisk skönhet och variation under säsongen och dessutom på mat för både nyttoinsekter och fåglar.

Bland aplarna hittar du träd och buskar i olika storlekar och med olika växtsätt. Blommornas utseende och färg varierar, liksom bladens och frukternas. Vill du bjuda insekterna på nektar och pollen ska du välja sorter med enkla blommor. Här är ett litet axplock, du hittar många fler sorter i trädgårdsbutikerna. Aplar trivs generellt bäst i näringsrik, väldränerad jord och soligt läge.

En ny favorit är prydnadsapel Gracil E. Det är en skönhet med särdeles graciöst och hängande växtsätt. Gracil blir ett 4-6 meter högt träd med blomning i maj. Växtsättet är utbrett överhängande med lodrätt hängande grenar. Blommorna är vita och skira med långa kronblad. Frukterna är centimeterstora, gulgröna till gula med långa skaft. Gracil utvecklas bäst i frisk till fuktig jord i sol till halvskugga. Zon 1-4.

gracil3 gracil2 gracil1

En annan prydnadsapel med vackert hängande växtsätt men i en annan färgskala är Ruby Tears. Bladen är rubinröda när de slår ut och övergår sedan successivt i mörkgrönt. Den generösa, doftande blomningen går i toner av rosa. Frukterna är röda och sitter kvar under vintern. Trädet blir 2,5-3 meter högt, eller högre om du binder upp toppskottet. Zon 1-4.

’Stenström’ E är en frisk och vacker purpurapel. Bladen är mörkröda när de slår ut men övergår i rödgrönt. Efter vacker blomning i mörkrosa utvecklas röda, centimeterstora frukter som sitter kvar ganska länge. Trädet blir 4-5 meter högt och 5-6 meter brett. Zon 1-5.

Maskerad E kan användas både som större buske och som ett mindre träd. Sorten är en vitblommande rönnbärsapel med fräscha, blanka blad och gul fruktsättning. Blommorna fyller grenverket i mitten av maj och i oktober kommer de små lysande gula frukterna. De sitter kvar länge och piggar upp i höstmörkret. Växtsättet är upprätt och yvigt, höjden blir 4-6 meter. Zon 1-3.

Bukettapel fk Eskilstuna E är en frisk och fantastiskt fin buske med rik och väldoftande blomning i vitt. De små, orangeröda frukterna sitter kvar länge och är uppskattade av fåglar. Höstfärgen är vackert orangegul. Busken är brett upprättväxande och blir 1,5-1,8 meter hög. Den bildar mycket fina friväxande eller klippta häckar. Sorten blommar rikligt även när den klipps. Fk Eskilstuna E passar också som solitär, i grupper eller som underplantering i ljusa lägen. Zon 1-5.

Källa: Växtforum

Foto: E-planta Ek. för., Bailey Nurseries Inc., Bo Andersen, Micke Persson, Tomas Lagerström, SvePlantInfo