Gör fint på graven!

silverbladochcyklamenAllhelgonahelgen är stämningsfull och många gör ett besök på kyrkogården för att göra fint med blommor och ljus och tänka lite särskilt på nära som inte finns med oss längre. Traditionerna är olika i vårt avlånga land. I södra Sverige smyckar vi ofta graven med vita blommor till Alla helgons dag och sparar krans och andra dekorationer till advent. I norr där kylan kommer tidigare läggs vinterdekoration som kransar redan till Allhelgonahelgen. Cyklamen är en fin utplanteringsväxt på senhösten. Den är gracil med vackert bladverk och  blommor i vitt, rosa, lax, cerise, rött eller purpur, det finns även tvåfärgade och fransade cyklamen. Blomman klarar ett par minusgrader  och repar sig även efter lätt frost. Cyklamen behöver inte mycket vatten.  Den är vacker att använda inomhus, men  blommar inte lika länge som ute.

Numer finns det flera olika fantastiskt vackra silverfärgade växter som klarar sig bra på hösten, t ex silverek, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört. Alla passar fint till planteringar och de bidrar med ro och harmoni. Sätt ett par varianter tillsammans med pastellfärgade blommor  t ex cyklamen och resultatet blir nästan drömlikt. Sätter du silverväxter tillsammans med vinröda och blå nyanser blir det också riktigt snyggt och kontrastverkan blir stor. Grå växters lugnande påverkan gör att fler starka färger kan användas utan att resultatet blir rörigt.
Höstljung är vacker att sätta vid gravstenen. Den har vackra klocklika blommor och den vanligaste färgen är rosalila. Blomman kan hålla sig fin tills den riktigt stränga kylan slår till om den vattnas emellanåt och inte torkar ut.

Tips inför höstplanteringen
Sätt växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svagare ljus och svalare väder gör att tillväxten blir obetydlig.

Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.

Välj svenskodlade växter för bästa resultat. Titta efter kvalitetsmärket Svenskt Sigill eller fråga i butiken var växterna är odlade. Ju närmre desto bättre!