Alexandra Zazzi lagar gott direkt från växthuset

Hallå där Alexandra Zazzi kock och medverkande som matexpert i P4 Extra varje lördag samt matskribent i Göteborgsposten på torsdagar. Vi lyckas fånga Alexandra när hon är på väg till Vikentomater på Kullahalvön i Skåne för att laga mat i anslutning till växthusen där.

– Våren är verkligen på gång och vi är precis i det skälvande stadiet när vi väntar på många härliga grönsaker, inte minst de svenska tomaterna. I väntan på de färska använder jag gärna frysta tomater i exempelvis en god pastasås.
I Viken växer gurkorna för fullt i växthusen och jag kommer att göra en snabbinläggning med gurka. Det är efter ett gammalt finskt recept från min mormorsmor som var finlandssvenska, berättar Alexandra som har en svensk mamma och en italiensk pappa.
“Jag skivar en gurka tunt med skalet kvar, strör lite salt och socker över och kramar gurkan en stund. Sedan blandar jag i en kapsyl ättikssprit, 12%. Klart!”

En verklig favorit bland de färska örterna är salvia.
– Jag är salviafantast och vill att alla ska lära sig att använda den örten. Den har en djup och intensiv smak och råkar man ha i för mycket i någon rätt så kan man neutralisera smaken med en klick smör. Smör och salvia hör ihop, liksom tomat och salvia! Salvia är lätt och gott at fritera. “Jag sköljer salviablad och siktar över lite mjöl. Sedan värmer jag ungefär fyra centimeter matolja i en liten kastrull och friterar bladen frasiga och fina.”
Gott att servera som drinktilltugg eller kanske toppa en fiskrätt med, säger Alexandra.