Hälsosam med härliga äpplen

Äpplen är självklara i fruktskålen och i sallader med såväl grönsaker som andra frukter.  De liksom och andra frukter och grönsaker gör oss lite piggare och vi blir mindre dästa om maten inte är så tung och fet. 
Dessutom kan äpplen sänka blodfettet och blodtrycket och stabilisera blodsockret, vilket alltsammans är otroligt bra hälsofördelar Även äpplets bästa kryddkompis kanel håller blodsockret i bättre balans, och kan sänka GI-värdet på en hel måltid. Ingrid Marie är inte bara är rött och fint utan också sött och syrligt med en lätt kryddig ton som passar fint i sallader. Även Aroma, Santana, Frida och Saga är röda äpplen med härliga smaker.

Fruktiga sallader. Ingredienserna behöver inte vara många utan några få frukter räcker fint. Välj apelsiner för syra och saft, bananer som är mjuka och söta och äpplen som är krispiga, aromatiska och sötsyrliga. För extra smak och näring kan man lägga till lite nötter eller dadlar om man vill.

 

Varför är svenska äpplen så goda?
De svenska äpplena har fått mogna relativt långsamt under den långa hösten med kyliga nätter. Det ger fin arom och släpper fram alla värdefulla näringsämnen. Korta transporter gör också att äpplet kan mogna på träden och det bidrar också till smakutvecklingen. Men inte minst viktigt för smaken är alla de goda sorterna som trivs i vårt nordiska klimat.

Aroma har som namnet säger en härlig arom och smaken är söt och mild med en lätt kryddig ton.

Frida – Fast, krispig, syrlig och med mycket smak. Supergott i paj och kakor.

Ingrid Marie – Nätt i formen och frisk lite kryddig smak. Ett bekant äpple för de flesta.

Saga är lite sötare än de flesta. Fruktköttet har en krispig och saftig konsistens.

Santana – Ett vackert rött juläpple. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.

Rubinola –  Ett vackert klotrunt äpple med balanserad sötma, syra och lätt kryddighet.  Gott att äta i klyftor som mellis.