Den 25 september firas Äpplets dag på många platser i landet.
Firar du också? Kanske med en äppelkaka med kokos och lime som omväxling?
1. Smörj och bröa en bakform, rektangulär ca 20×30 cm eller ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör 150 gram smör smidigt med 2 dl strösocker, gärna med elvisp. Vispa i 3 ägg, ett i taget. Riv skalet från limen, pressa ur saften och rör ner.
3. Blanda 2 1/2 vetemjöl med 1 dl kokosflingor, 1 krm salt och 1 tsk bakpulver. Rör ner det i smörblandningen. Bred ut smeten i den smorda formen.
4. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna väl med 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Strö över kokoschips eller kokosflingor. Klicka över lite smör, någon matsked räcker, och grädda äppelkakan i 40 minuter.