Gul lök i kockfinal

Löken är all matlagnings moder. Det luktar gott när löken steks, kan det bli bättre ? Lök är gott.

Det är något av vad vi kunde läsa i kommentarsfältet på Säsongens Bästas facebooksida häromdagen när vi skrev och berättade att gul lök är huvudråvara i en av tävlingsrätterna i finalen av  Årets Kock den 16 september.

På Stora Tollby gård utanför Visby gläds även Andreas Wiklund åt den gula lökens uppmärksamhet i Årets Kock. Han odlar bortåt tio olika löksorter och har många kock-kontakter tack vare sitt genuina intresse och satsning på kvalitetsgrönsaker.

–  När det gäller lök odlar jag allt ifrån den vanliga gula och röda löken till den vackert rosa löken och den fina potatislöken. Potatislöken är en gul lök som klyftar sig, den har en lång historia i Sverige och den har riktigt fin  och balanserad smak, säger Andreas.

– Men det är kockar och andra riktigt matlagningsintresserade som frågar efter speciella lökar. Annars är det vanlig gul och röd lök som säljer bäst. Att odla flera olika sorter är ändå viktigt för att ha en mångfald av lök. Vi odlar en riktigt smart gul långlök också. Den är stor som en smal läskburk, med ganska tunna lökringar och ger lika stora skivor rakt igenom, säger han.

På torsdag avgörs det alltså vem av åtta finalister som erövrar titeln Årets Kock. Det är flera rätter som ska lagas men mest nyfikna är vi på vinnarrätten där den gula löken är huvudråvara.

Läs mer om lök här:

https://sasongensbasta.se/frukt-gront/lok/

Och om kocktävlingen här: