Solens ankomst gör att gurkskörden är i gång i våra svenska växthus.
– Vi har plockat mycket gurka extremt tidigt i år, berättar Rickard Jönsson som tillsammans med Susanne och Lars Klitte driver Frillestads gurkodling utanför Helsingborg.
– Ljuset är det viktigaste för att det ska ta fart i växthusen. Även om ledlampor är effektiva kan de inte ersätta det ljuset vi får från solen. Skulle det komma en köldknäpp nu så hanterar vi den, så det stoppar inte gurkornas tillväxt. Det är det tidiga ljuset i år som bidragit till tidiga skördar och att många av de stora gurkodlarna kommer att producera för fullt redan nästa vecka, säger Rickard Jönsson.
Svensk gurka har ett tunt fint skal och förpackas i plast för att krispigheten ska bevaras. Sveper du in gurkan i plast eller lägger den i en plastburk när du skurit i den så håller den sig fräsch och du slipper kasta den sista biten. Plasten är här en miljö- och klimatvinst eftersom den förlänger hållbarheten avsevärt och minskar matsvinnet.