Ladda ryggsäcken med en härlig sportlovslunch! Vi har samlat sju recept på sportlovsmat som passar både barn och vuxna, som du antingen kan tillaga över öppen eld ute i naturen eller förbereda hemma innan äventyret börjar. Sällan smakar väl mat så gott som på utflykt!
Recept: Maria Zihammou.
Omelett med spenat, färska örter och fetaost
4 portioner
Ingredienser:
- 6 ägg
- ½ dl vatten
- flingsalt
- 2 msk finhackade örter, t.ex. persilja och timjan
- 2 msk olivolja
Fyllning:
- 50 g bladspenat
- ½ citron, finrivet skal och pressad saft
- 2 msk olivolja
- 150 g fetaost, i mindre bitar
- 1 msk finhackad timjan
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Sallad med vinägrett och bröd.
Så här gör du:
- Knäck äggen i en bunke och tillsätt vatten och lite salt. Vispa samman lätt med en gaffel och tillsätt de finhackade örterna.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt omelettsmeten. Rör med en gaffel tills omeletten stannat i kanterna men fortfarande är krämig.
- Lägg bladspenaten i en bunke. Tillsätt citronskal, citronsaft, olivolja och fetaost. Krydda med timjan samt lite salt och peppar. Blanda och lägg ut över omeletten, vik den dubbel och servera med en god sallad och bröd.
Klämmig macka med svenska äpplen
Du kan använda vilket svenskt äpple du vill i en varm macka. Här får du två tips på goda mackor att äta som mellis eller gärna till en soppa eller sallad.
Fetaostklämmis med äpple
Ingredienser:
- 3 msk fetaost
- 3 msk färskost
- skivat bröd
- 1 tsk olivolja
- valnötter
- äpple
- salt och peppar
Så här gör du:
1. Rör ihop fetaost och färskost med en gaffel och fördela oströran på två brödskivor av valfri sort. Mal på lite svartpeppar.
2. Bryt sönder några valnötskärnor, skär några tjocka äppelskivor och lägg dem på den ena brödskivan.
3. Ringla eventuellt över olivolja och tryck ihop brödskivorna.
4. Grilla toasten i mackjärn, våffeljärn eller utegrill.
Grilled cheese med äpple
Ingredienser:
- smör
- ost
- 1 tsk honungssenap
- skivat bröd
- spenat eller ruccola
- äpple
- salt och peppar
Så här gör du:
1. Bred smör och lägg på ostskivor på två brödskivor av valfri sort.
2. Bred på honungssenap på den ena brödskivan och fördela 1 liten näve färsk spenat eller rucola över.
3. Lägg på några tjocka äppelskivor.
4. Tryck fast den andra brödskivan över.
5. Grilla toasten i mackjärn, våffeljärn eller utegrill.
Recept: Siri Barje.
Rotfruktsråraka med lime, kaviar och smetana
Ingredienser:
- ½ kålrot
- ¼ rotselleri
- 4 svartrötter
- 4 jordärtskockor
- 2 stora potatisar
- salt och peppar
- 2 rejäla klickar med smör
- 1 msk neutral olja
- ½ dl smetana
- 1 burk valfri kaviar
- 1 lime
- smörgåskrasse
Så här gör du:
- Skala alla rotfrukter. Lägg den skalade svartroten och jordärtskockan i en skål med kallt vatten för att förhindra att den blir brun.
- Riv sedan alla rotfrukter på den grova sidan av ett rivjärn, salta, peppra och blanda runt.
- Smält hälften av smöret och oljan i en stekpanna på medelvärme.
- Gör bollar av smeten och lägg fyra stycken i stekpanna. Platta ut dem med en stekspade och stek dem sakta på medelhög värme tills de är gyllene och knapriga på ena sidan. Vänd dem och stek dem gyllene på andra sidan också.
- Upprepa tills du har 8 mindre rårakor.
- Servera dem med en klick smetana och en klick kaviar på varje råraka. Riv över lite limeskal och toppa med smörgåskrasse.
Recept: matskribenten Lena Söderström som medverkar i bland annat Ica-kuriren, Expressen och Mersmak. Foto: Eva Hildén.
Lenas tomatpaj
Den här pajen räcker till åtta personer och är fantastiskt god och mättande.
Servera med en stor härlig sallad med massor av gröna blad toppad med en fräsch dressing.
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl
- 200 g kylskåpskallt smör
- 1 dl iskallt vatten
Fyllning:
- 1 knippa salladslök
- 1 zucchini
- 150 g små tomater
- 3-4 wienerkorvar eller 2-3 chorizo
- 3 msk olivolja
- 3-4 msk finstrimlad persilja
- 1 msk smör
- salt och peppar
Äggsmet:
- 4 ägg
- 4 dl riven ost
- 2 dl riven parmesan
- 4 dl grädde och mjölk
- 1 tsk salt
- 1 krm paprikapulver
Till garnering:
- 150 g fetaost
- 200 g små tomater
- färsk timjan eller basilika
- 1 msk olivolja
Så här gör du:
- Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet, under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
- Tryck ut degen i pajformen så att den kommer ut lite på kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
- Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, ca 15 min.
- Ansa och skiva löken. Ansa och skär zucchinin i små tärningar. Dela tomaterna. Slanta korven. Fräs lök och zucchini i oljan, ca 3 minuter. Blanda i tomaterna och fräs ca 3 minuter. Blanda i persiljan. Fräs korven i smör. Blanda korven med grönsakerna (spara lite korv till garnering). Smaka av med salt och peppar.
Inga-Britta Sundqvist bjuder salladsinspiration ur sin bok Den gröna hemkunskapen (Norstedts).
Salladsbowl
Ingredienser:
- pasta, quinoa eller mathavre
- salladsblad, gärna romansallat, tomat, gurka, zucchini, blomkålsbuketter mm
- tomater, avokado, marinerad grillad paprika, tofu, nötter mm
Så här gör du:
- Lägg ett lager av kokt pasta, nudlar, quinoa eller mathavre i en skål eller glasburk. Fyll sedan på med salladsblad, gärna romansallat och strimlad spetskål, grönkål eller fänkål, finhackad rödlök, persilja eller koriander.
- Fortsätt att fylla på med till exempel strimlade sockerärter, morot, tomat, gurka, paprika, zucchini, sparris och/eller små blomkåls- eller broccolibuketter.
- Toppa till sist med avokado, marinerad, grillad paprika, tomater eller kronärtskockshjärtan, tofu, haricots verts, fetaost, nötter och äpple. Salladen blir fräschast om man har dressingen separat och häller på den när man ska äta.
- Salladen blir fräschast om man har dressingen separat och häller på den när man ska äta.
Äppelkaka med koks och lime.
Äppelkaka med kokos och lime
Ingredienser:
- 150 gram smör
- 2,2 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 lime
- 2 1/2 vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- 1 krm salt
- 1 tsk bakpulver
- äpplen
- 1 tsk vaniljsocker
- kokoschips eller kokosflingor
- Smörj och bröa en bakform, rektangulär ca 20×30 cm eller ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör smidigt med strösocker, gärna med elvisp. Vispa i 3 ägg, ett i taget. Riv skalet från limen, pressa ur saften och rör ner.
- Blanda vetemjöl med kokosflingor, salt och bakpulver. Rör ner det i smörblandningen. Bred ut smeten i den smorda formen.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna väl med 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Strö över kokoschips eller kokosflingor. Klicka över lite smör, någon matsked räcker, och grädda äppelkakan i 40 minuter.