Tre anledningar att köpa svenskodlade grönsaker

Kanske har du märkt att det börjar komma fler svenska grönsaker till butikerna. Säsongen tar fart och det dröjer inte länge förrän vi ser mångfalden från nära odlingar. Den svenska gurkan och tomaten finns nu i butikens grönsaksavdelning där vi också hittar den fräscha sallaten i kruka och olika örter. Från höstens skördar kan vi njuta av en del rotsaker, t ex den matiga och jättegoda palsternackan.

 Tre anledningar varför du ska köpa svenskt:

Vägen – Svenska grönsaker transporteras inte lika långt som importerade och orsakar därför mindre klimatutsläpp. De får dessutom mogna längre innan de skördas.

Vattnet – Sverige har relativt god tillgång på vatten av hög kvalitet. När du köper svenskt bidrar du inte till import av vatten från länder där det är vattenbrist.

Växtskyddet – I Sverige använder vi i hög utsträckning biologiskt och mekaniskt växtskydd och det finns stränga regler kring användandet av växtskyddsmedel.

Tips i säsong

Palsternackan är suveränt god att göra en krämig soppa av. Koka den i bitar i grönsaksbuljong som knappt täcker, späd senare om det behövs. Mixa och smaksätt med rivet citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar och servera med skuren dill och riven parmesanost.

Den svenska gurkan doftar friskt och är saftig. Bara skiva tunt i drivor eller om du föredrar tjocka skivor, på mackan med ost eller pastej. När du vill variera gurkan kan du göra en snabb inläggning: Skiva 1 gurka, blanda den väl med 1 finstrimlad klyfta rödlök, 3 msk rårörsocker, 1/2 dl ättikssprit (12 %) och bladen från 1 kruka mynta. Ställ svalt en stund och njut som tillbehör eller på mackan.

Tomaterna är enkla att äta rakt upp och ner men blir extra goda skivade tillsammans med gurka och en drös färska örter. Ringla över en dressing gjord av vitvinsvinäger och en god olja, salt och peppar.

Den första svenska sparrisen är en välkommen primör. Smör, salt och citron är gott till nykokt sparris. Men prova även olivolja, parmesanost, ägg, lite salladslök och tomat. Eller grilla/stek sparrisen några minuter runt om!