Gör sex små eller 1 stor paj fylld med krämig äggstanning och riven västerbottensost. Det smakar ljuvligt till lätt stekt sparris.
I det här pajreceptet har vi bytt ut 1 dl av mjölet till bovetemjöl för den fina karaktäristiska smaken. Och när sparissen är stekt är den smaksatt med lite tamarisås som ger en fyllig smak och lätt sälta till sparrisen.
Ingredienser
3 dl vetemjöl eller olika alternativ
100 g smör
1 msk vatten
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
3 dl riven västerbottensost
2 rejäla sparrisknippen
smör
tamari eller ljus soja
Gör så här
1.
Kör mjöl och smör smuligt i matberedare, tillsätt vattnet och kör några varv tills degen går ihop. Eller nyp ihop smör och mjöl för hand och tillsätt vatten.
2.
Tryck ut degen i små eller en stor form. Låt gärna degen vila kallt en stund. Sätt ugnen på 225°.
3.
Förgrädda pajbottnen cirka fem minuter. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Rör ner riven ost.
4.
Grädda pajerna 20-30 minuter beroende på storlek.
5.
Dela ev sparrisen i bitar och stek den i smör 2-3 minuter. Salta lätt och tillsätt 1 msk tamari eller ljus soja.
6.
Servera pajen med sparris ovanpå och strö över riven västerbottensost.