Västerbottenspaj med färsk sparris

Maj är sparristid så passa på att servera den på olka sätt.

Gör sex små eller 1 stor paj fylld med krämig äggstanning och riven västerbottensost. Det smakar ljuvligt till lätt stekt sparris.
I det här pajreceptet har vi bytt ut 1 dl av mjölet till bovetemjöl för den fina karaktäristiska smaken. Och när sparissen är stekt är den smaksatt med lite tamarisås som ger en fyllig smak och lätt sälta till sparrisen.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl eller olika alternativ
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl grädde
  • 3 dl riven västerbottensost
  • 2 rejäla sparrisknippen
  • smör
  • tamari eller ljus soja
  • Gör så här

  • 1. Kör mjöl och smör smuligt i matberedare, tillsätt vattnet och kör några varv tills degen går ihop. Eller nyp ihop smör och mjöl för hand och tillsätt vatten.
  • 2. Tryck ut degen i små eller en stor form. Låt gärna degen vila kallt en stund. Sätt ugnen på 225°.
  • 3. Förgrädda pajbottnen cirka fem minuter. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Rör ner riven ost.
  • 4. Grädda pajerna 20-30 minuter beroende på storlek.
  • 5. Dela ev sparrisen i bitar och stek den i smör 2-3 minuter. Salta lätt och tillsätt 1 msk tamari eller ljus soja.
  • 6. Servera pajen med sparris ovanpå och strö över riven västerbottensost.