Ugnsrostade rotfrukter med tahini och lax

Det är så gott att fylla en ugnsplåt med blandade rotfrukter. Här ger vi tips på tillbehör som chililax och tahinisås.

Receptet räcker till cirka fyra portioner.

Ingredienser

  • 4-6 morötter ev i olika färger
  • 1/2 rotselleri
  • 3-4 plasternackor
  • 4 polkabetor eller gulbetor
  • 4 msk god olja
  • 1 tsk salt
  • 1 förp kokta kikärter
  • Ev svarta urkärnade oliver
  • Tahiniås:
  • 1 dl tahini
  • 4 msk vatten
  • 1 lime
  • 2-3 dl naturell yoghurt
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1-2 krm salt
  • Chililax:
  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • saften av 1 lime eller 1/2 citron
  • 1 tsk honung
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200°. Borsta eller skala och skölj rotfrukterna. Halvera morötter, palsternackor och betor och skär sellerin i rejäla skivor.
  • 2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla rotfrukterna med olja och strö på salt.
  • 3. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och stek rotfrukterna ca 25 minuter. Strö över avrunna kikärter som får steka med de sista fem minuterna.
  • 4. Gör under tiden Tahinisåsen: Rör ut tahinin i vatten så att den blir mjukare.
  • 5. Rör i saften av limen och yoghurten.
  • 6. Klipp eller hacka bladen från drygt en halv kruka koriander, stjälkarna kan finhackas. Rör ner i såsen och smaka av med salt.
  • 7. Chililax: Stek laxen i olja och krydda med salt och chiliflakes.
  • 8. Rör ut limen med honung och skeda över laxen mot slutet.
  • 9. Servera rotfrukterna med laxen och såsen. Garnera med resten av koriandern och strö ev över svarta oliver.