Strutar fyllda med jordgubbar, krokant och kardemummagrädde

Receptet är skapat av Carina Brydling för Bärfrämjandet.

8 portioner.

Strutar

  • 2 dl florsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 3 st äggvitor
  • 90 g smör
  • 1 l sköljda och skurna jordgubbar

 

Tillagning

  1. Blanda florsocker, mjöl, äggvitor och smör till en jämn smet och låt stå i 15 min.
  2. Ta ca 2 msk av smeten och bred ut till en rund cirkel på bakplåtspapper.
  3. Grädda i 180 grader i ca 5 – 8 min eller tills de blivit lite bruna i kanterna.
  4. Lossa och forma till en strut runt ex en pinne.
  5. Låt svalna på pinnen någon min innan den tas bort.
  6. Fyll med skurna jordgubbar, krossad krokant och kardemummagrädde.

 

Krokant

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • ½ dl honung
  • 1 krm salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 100 g hackad mandel
  • Gör så här

  • 1. Blanda socker, salt och honung i en kastrull. Värm och låt det smälta ihop.
  • 2. Tillsätt smör och hackad mandel och låt massan koka till den blir till ljus karamell.
  • 3. Bre ut på bakplåtspapper och låt kallna ordentligt.
  • 4. Krossa i matberedare eller mortel.
  • Kardemummagrädde

    Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 msk socker
  • Gör så här

  • 1. Lättvispa grädden tillsammans med kardemumma och socker.