Somrig blomkålssoppa

Sommarens ståtligaste grönsak i en krämig lättlagad soppa.

Mormor på sin tid, gjorde en somrig Ängasoppa med morot, blomkål, spritärter och hackad persilja. Så gott, mättande och hälsosamt. Här bjuder vi på en krämigare soppa med sommarens ståtligaste grönsak.

Kålväxter är supermat i alla bemärkelser, väldigt underskattat men ändå bland det bästa vi har. Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler, inte minst C-vitamin, betakaroten, kalcium och järn. Blomkålen är också fantastiskt god att bara förvälla helt kort och använda den i sallad, eller rå som dippgrönsak.

 

 

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud, ca 800 gram
  • 6 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 liten knippe persilja
  • några rädisor
  • ätbara sommarblommor
  • Gör så här

  • 1. Ansa blomkålshuvudet med låt gärna lite av blasten få följa med i soppan.
  • 2. Dela huvudet i bitar och koka mjuk i vatten med buljong och lite mjölk, ca 10 minuter. Mjölken hjälper till att bevara den vita färgen hos kålen.
  • 3. Mixa soppan slät med mixerstav eller i mixer/matberedare.
  • 4. Smaka av med salt och peppar, tillsätt grädden och koka upp.
  • 5. Häll upp i skålar och strö i lite hackad persilja, hackade rädisor och ev blommor.