Sallad med getost och jordgubbar

Receptet är skapat av Carina Brydling för Bärfrämjandet.

4 portioner.

Denna sallad är jättegod till mycket grillat.

Ingredienser

  • 200 g getost
  • 4 st skivor grovt rågbröd
  • 1 ask sköljda snoppade jordgubbar
  • 1 st skalad gurka
  • 1 bunt salladslök
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka körvel
  • 1 kruka krispsallat
  • 1 huvud bladsallat
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • naturell rapsolja till stekning av krutonger
  • Gör så här

  • 1. Skär bort eventuella kanter på rågbrödet och tärna till ca 1×1 cm kuber (krutonger). Stek gyllene i panna i lite naturell rapsolja. Låt svalna på hushållspapper.
  • 2. Gör en dressing genom att blanda honung, äppelcidervinäger och kallpressad rapsolja.
  • 3. Dela jordgubbarna, skär bort kärnhuset på gurkan och skär i grova asymmetriska bitar.
  • 4. Strimla salladslöken, plocka bladen på myntan och skär gräslöken i stavar.
  • 5. ryt sallaten i grova bitar och smula getosten grovt.
  • 6. Blanda nu försiktigt alla grönsaker, örter och jordgubbar i en stor skål, droppa på olja och strö på krutonger och getost.
  • 7. Salta, peppra och servera på en gång.