Start
Tips & Inspiration
Frukt och Grönsaker
Blommor och trädgård
Recept
Om oss
Start
Tips & Inspiration
Frukt, Bär & Grönsaker
Blommor & trädgård
Recept
Om oss
SÖK
toggle menu
Rotsakssoppa med örter
Recept och bild från Nillas kitchen.
Ingredienser
1/2 purjolök eller 1 gul lök, strimlad
4 stjälkar selleri, strimlade
3 msk olivolja
4 normalstora morötter, skalade och skivade i slantar
2 palsternackor , skalade och skivade i slantar
1 bit rotselleri i små tärningar, ca 2,5 dl
färska örter, 1/2-1 dl repade blad av t.ex. timjan och oregano
1 liter vatten + 2 msk grönsaksbuljongpulver
1 dl röda linser
nymald svartpeppar och ev salt
kallpressad olivolja att ringla över.
Gör så här
1.
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull på medelvärme och fräs purjo och selleristjälkar tills grönsakerna är helt mjuka. Rör om då och då.
2.
Tillsätt resterande ingredienser, låt småkoka på låg värme 20-30 minuter tills rotsakerna är helt mjuka och linserna börjat koka sönder.
3.
Mixa soppan med stavmixer eller kör den i omgångar i blender till slät konsistens. Tillsätt mer vatten om det behövs för att anpassa konsistensen.
4.
Värm upp soppan i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
5.
Servera varje portion soppa ringlad med olivolja och toppad med några blad färska örter och tillsammans med bröd.