Rotsakssoppa med örter

rotsakssoppa

Recept och bild från Nillas kitchen.

Ingredienser

  • 1/2 purjolök eller 1 gul lök, strimlad
  • 4 stjälkar selleri, strimlade
  • 3 msk olivolja
  • 4 normalstora morötter, skalade och skivade i slantar
  • 2 palsternackor , skalade och skivade i slantar
  • 1 bit rotselleri i små tärningar, ca 2,5 dl
  • färska örter, 1/2-1 dl repade blad av t.ex. timjan och oregano
  • 1 liter vatten + 2 msk grönsaksbuljongpulver
  • 1 dl röda linser
  • nymald svartpeppar och ev salt
  • kallpressad olivolja att ringla över.
  • Gör så här

  • 1. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull på medelvärme och fräs purjo och selleristjälkar tills grönsakerna är helt mjuka. Rör om då och då.
  • 2. Tillsätt resterande ingredienser, låt småkoka på  låg värme 20-30 minuter tills rotsakerna är helt mjuka och linserna börjat koka sönder.
  • 3. Mixa soppan med stavmixer eller kör den i omgångar i blender till slät konsistens. Tillsätt mer vatten om det behövs för att anpassa konsistensen.
  • 4. Värm upp soppan i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
  • 5. Servera varje portion soppa ringlad med olivolja och toppad med några blad färska örter och tillsammans med bröd.