Rostade vintergrönsaker på en plåt

Vintergrönsaker med morotskräm

Kål, potatis, morot, palsternacka och lök, fem fina vintergrönsaker

Ingredienser

  • 500 g vitkål i klyftor
  • 3 potatisar, kokta
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 mindre palsternackor
  • Salt, peppar
  • Chiliflakes
  • Riven ost
  • Olja, oliv eller raps
  • Basilika
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 225 grader och klyfta kål och lök.
  • 2. Skala och skär ner morötter och palsternacka i stavar och krossa potatisen med en gaffel.
  • 3. Ringla över olja och salta och peppra och strö gärna över lite chiliflakes.
  • 4. Ugnsrosta grönsakerna på en plåt ca 20 minuter, tills allt fått fin färg.
  • 5. Efter halva tiden, riv över lite ost på potatisarna.
  • Morotskräm

    Ingredienser

  • 500 g morot
  • 0,5 apelsin, saften
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • Chiliflakes
  • Salt
  • Peppar
  • Gör så här

  • 1. Skala och hacka morötterna och koka dem mjuka.
  • 2. Låt dem svalna en stund och mixa sedan med pressad apelsin, olja och kryddor.
  • 3.