Rödrosa rotfruktspaj

Det är så gott med “grön” mat efter helgens skinka, korv, sylta och sill. Magen riktigt längtar efter fräscha och hälsosamma grönsaker.
Gör vår färgstarka paj med ost och rotfrukter. Du kan gärna lägga i tärningar av fetaost som passar bra ihop med rödbetorna.

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 100 gram smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 250 gram morötter
  • 250 gram rödbetor
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl matgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl riven ost, t ex Västerbottensost
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 200°.
  • 2. Pajdegen: Arbeta ihop smör, mjöl och till sist en matsked vatten, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Låt degen vila en stund.
  • 3. Fyllning:kala och hacka lök och vitlök. Skala och grovriv morötter och rödbetor.
  • 4. Fräs lök och vitlök lätt i oljai en rymlig stekpanna eller traktöranna. Tillsätt morots- och rödbetsrivet. Fräs några minuter och rör runt.
  • 5. Strö lite ost i botten av pajskalet. Lägg i grönsaksfräset.
  • 6. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
  • 7. Häll i äggstanningen och strö över resten av osten.
  • 8. Grädda pajen ca 40 minuter.
  • 9. Servera med sallad.