Rödkåls- och äppelsallad med färska skott

Låt gärna kålen stå och mjukna med dressingen någon timme eller till nästa dag i kylen.

Minska matsvinnet efter julen och låt det givna inslaget på julbordet - rödkålen - göra comeback i form av en fräsch sallad.

Rödkål är inte bara nyttigt, billigt och lätt att tillaga, utan du får dessutom i dig en riklig dos C-vitamin och fibrer, som hjälper till att hålla tarmarna i form.

Ingredienser

  • 1 klyfta rödkål
  • 1 apelsin
  • 1/2 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 tsk honung
  • 2 äpplen, Cox´s orange eller Ingrid Marie
  • 1 dl valnötter
  • 1 ask solrosskott
  • Gör så här

  • 1. Strimla rödkålen fin med osthyvel, mandolin eller vass kniv. Blanda den med apelsin, citron, olja, salt och honung. Täck skålen väl. Låt gärna kålen stå och mjukna med dressingen någon timme eller till nästa dag i kylen.
  • 2. Tärna äpplena, grovhacka valnötterna och skölj solrosskotten väl. Blanda allt med kålen.