Pumpataco

tacos-säsongensbästa-morot-bönor

Satsa på en supergod svensk taco med fler närproducerade inslag. Denna är vego med en lättgjord liten böngryta i botten, pumpamos, cheddarost och överst en grön topping med svartkål eller grönkål. Bland bönor provodlas en hel del i Sverige, bland annat de svarta bönorna men även borlotti-, kidney och svartvita yinyangbönor. Det som är intressant med bönorna är proteinhalten som ligger runt 21 procent hos de flesta bönsorterna. Just livsmedel med högvärdigt protein som inte tar för många omvägar är livsmedel i tiden. Vill du hellre göra den här tacosen med köttfärs går det finfint. Använd vanlig tacokrydda när du steker färsen och toppa sedan med det vackra pumpamoset, riven cheddarost och stekt kål.

 

 

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 stor morot
  • olivolja till stekning
  • 1 förp kokta svarta bönor, ca 400 gram
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipeppar
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 butternut squash eller uchiki kuripumpa
  • 2 msk smör
  • 1 stånd svartkål eller grönkål
  • Mjuka tortillas eller hårda tacoskal
  • Gör så här

  • 1. Skala och tärna löken, skala och finhacka vitlöken, kärna ur och tärna paprikan, skala och tärna moroten.
  • 2. Fräs alla grönsaker i oljan några minuter. Tillsätt bönor, kryddor, buljong och vatten och låt allt koka 10-15 minuter. Rör ner lite tomatpuré.
  • 3. Skär pumpan i bitar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt, ringla över lite olivolja och baka pumpan ca 30 minuter i 200°.
  • 4. Skär bort skalet och mixa pumpan till mos med smör och lite salt.
  • 5. Strimla svartkålen och stek den 3-4 minuter i olivolja salta lätt.
  • 6. Servera varma tacoskal och låt var och en fylla med bönröra, pumpamos, riven cheddarost och på toppen den frasiga knallgröna kålen. Smaklig spis!