Primörsallad med svensk Caesardressing

Det här receptet är hämtar boken Grönsaker A-Ö av Paul Svensson, Bonnier Fakta 2020.

– Rädisor hör till sommarbordet och så även caesardressingen. Här är en del ingredienser i originaldressingen utbytta mot svenska råvaror som västerbottensost och matjessillspad – som kanske finns kvar från midsommarmiddagen. De matchar huvudråvarans naturliga pepparrotssting bättre.

Ingredienser

  • [ 4 portioner ]
  • 15–20 rädisor med blad
  • 15 färskpotatisar
  • 15 späda sommarmorötter
  • ½ gurka
  • några dillkvistar
  • ev vitlöksstekt bröd
  • Svensk caesardressing:
  • 1 ägg (eller kikärtsspadet från 1 burk )
  • 1 msk fransk senap
  • 4 msk spad från matjessill
  • ½ vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1–2 msk ättiksprit, 12 %
  • ½ dl riven västerbottensost
  • salt
  • Gör så här

  • 1. Mixa ägg (eller kikärtsspad) med senap, sillspad och vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills dressingen tjocknar.
  • 2. Smaka av med ättiksprit och blanda ner osten. Smaka av med salt.
  • 3. Ansa rädisorna och spara bladen. Skrubba eller tvätta samtliga grönsaker.
  • 4. Koka potatisen i lättsaltat vatten med lite dill tills den är mjuk, i cirka 20 minuter (innertemperaturen ska vara 97 grader). Återanvänd vattnet till att koka morötterna i och så till sist ett snabbt dopp för rädisorna i samma vatten.
  • 5. Kyl ner alla grönsaker utom potatisen.
  • 6. Blanda grönsaker och potatis med dressingen och toppa salladen med rädisblad och riven ost.
  • 7. Servera gärna med knaprigt vitlöksstekt bröd.