Pannkaksrulle med dill och varmrökt lax

Recept: Emma Brink Rask, från boken ”Tårtor och smörgåstårtor till årets alla fester och högtider”. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

Färga och smaksätt pannkakan med spenat så känns den både matigare och nyttigare. Fyll sedan rullen med en krämig mousse av varmrökt lax och pepparrot.

Ingredienser

  • Spenatpannkaka
  • 20 g smör
  • 150 g vetemjöl (2 ½ dl)
  • ½ tsk salt
  • 600 g mjölk (6 dl)
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 70 g babyspenat (1 påse)
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Smält smöret.
  • 2. Vispa ihop mjöl, salt och hälften av mjölken.
  • 3. Tillsätt resten av mjölken, äggen, det smälta smöret och spenaten. Mixa med stavmixer till en slät grön smet.
  • 4. Klä en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper och häll smeten i den.
  • 5. Grädda pannkakan i 30–35 minuter (den sväller upp men sjunker när du tar ut den).
  • 6. Låt pannkakan svalna helt.
  • Laxmousse

    Ingredienser

  • 300 g varmrökt lax
  • 125 g färskost
  • 15 g riven färsk pepparrot (2 msk)
  • 60 g fint hackad dill (2 dl)
  • ½ finhackad rödlök
  • 30 g majonnäs (2 msk)
  • 200 g crème fraiche (2 dl)
  • salt och svartpeppar
  • Gör så här

  • 1. Lägg alla ingredienser, utom crème fraiche, i en bunke och vispa med elvisp tills det har gått ihop.
  • 2. Vispa crème fraichen fluffig och vänd ner den i moussen. Smaka av med salt och peppar.
  • 3. Bred ut moussen på pannkakan och rulla ihop den hårt från kortsidan. Rulla in tårtan i bakplåtspapperet och låt den sätta sig i kylskåpet i minst ett par timmar.
  • 4. Skiva sedan upp tårtan och servera.