Paj med färsk lök och örter

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 6–8 färska lökar, gärna både gula och röda
  • 2-3 msk raps- eller olivolja
  • 3 dl lagrad ost, gärna prästost eller svecia
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller 2 dl mjölk + 1 dl creme fraiche
  • 1/2 tsk salt och 1 krm nymalen svartpeppar
  • Färsk oregano och timjan
  • Gör så här

  • 1. Blanda ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet.
  • 2. Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 20x30 cm eller ca 26 cm i diameter. Låt degen vila svalt en halvtimme.
  • 3. Stek lökarna hela med blast om de är små i olja, annars dela dem på mitten längs med.
  • 4. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet 6-7 minuter. Strö lite ost direkt i pajskalet, lägg i lökarna.
  • 5. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda med resten av osten, salt och peppar.
  • 6. Grädda pajen ca 20 minuter eller till stanningen är klar.
  • 7. Strö över färska örter och servera med en sallad.