
En vegetarisk smörgåstårta som är fullpackad med smaker. Karamelliserad rödlök, ost och massor av örter gör den till ett piggt inslag på vårkalaset.
6–8 bitar
Lökfyllning
Ingredienser:
- 2 rödlökar
- 15 g olivolja (1 msk)
- 1 kvist färsk timjan
- 1 tsk strösocker
- 100 g färskost
- 100 g crème fraiche
- 20 g rostade solrosfrön (2 msk)
- salt och peppar
Gör så här:
- Skala och skiva rödlöken fint.
- Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme och stek löken mjuk med timjankvisten utan att löken tar färg. Tillsätt sockret och stek ett par minuter till. Låt löken svalna helt och plocka upp timjanen.
- Vispa crème fraiche och färskost och vänd sedan ner den karamelliserade löken och solrosfrön.
- Smaka av med salt och peppar.
Ost- och örtfyllning
Ingredienser:
- 100 g färskost med örter
- 30 g majonnäs (2 msk)
- 50 g fint riven cheddar (1 dl)
- 100 g crème fraiche (1 dl)
- ca 1 dl hackade färska örter, t ex timjan,
- oregano, gräslök och persilja
- salt och svartpeppar
Gör så här:
- Rör samman färskost, majonnäs och cheddar.
- Vispa crème fraichen fast och fluffig och vänd ner i ostkrämen.
- Vänd till sist ner hackade örter och smaka av med salt och peppar.
Garnering
Ingredienser:
- 100 g färskost
- 100 g crème fraiche (1 dl)
- 1 dl hackade färska örter, t ex timjan, oregano, gräslök och persilja
- cheddar
- gurkmeja
- rädisor
- gurka
- rödlök
- gräslöksblommor
- färska örter
- rostade solrosfrön
Gör så här: Montering och garnering
- Dela bottnen i tre delar och skär av kanterna om de är hårda.
- Lägg den första bottnen på ett fat och bred på lökfyllningen.
- Lägg på nästa botten och bred på ostfyllningen.
- Lägg på den sista bottnen.
- Vispa färskost och crème fraiche.
- Salta och peppra och vänd ner hackade örter.
- Bred blandningen på och runt om tårtan.
- Skär tjocka skivor av cheddarosten. Skär av ena hörnet så att du får spetsiga bitar. Doppa några av dem i gurkmeja.
- Fäst ostskivorna runt om tårtan.
- Dekorera med rädisor, gurkremsor, bitar av rödlök, gräslöksblommor och gröna örter.
- Strö ut lite rostade solrosfrön.