Osttårta med örter

Recept: Emma Brink Rask, från boken ”Tårtor och smörgåstårtor till årets alla fester och högtider”. Foto: Lina Eidenberg Adamo

En vegetarisk smörgåstårta som är fullpackad med smaker. Karamelliserad rödlök, ost och massor av örter gör den till ett piggt inslag på vårkalaset.

6–8 bitar

Lökfyllning

Ingredienser:

  • † 2 rödlökar
  • † 15 g olivolja (1 msk)
  • † 1 kvist färsk timjan
  • † 1 tsk strösocker
  • † 100 g färskost
  • † 100 g crème fraiche
  • † 20 g rostade solrosfrön (2 msk)
  • † salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och skiva rödlöken fint.
  2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme och stek löken mjuk med timjankvisten utan att löken tar färg. Tillsätt sockret och stek ett par minuter till. Låt löken svalna helt och plocka upp timjanen.
  3. Vispa crème fraiche och färskost och vänd sedan ner den karamelliserade löken och solrosfrön.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Ost- och örtfyllning

Ingredienser:

  • † 100 g färskost med örter
  • † 30 g majonnäs (2 msk)
  • † 50 g fint riven cheddar (1 dl)
  • † 100 g crème fraiche (1 dl)
  • † ca 1 dl hackade färska örter, t ex timjan,
  • oregano, gräslök och persilja
  • † salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Rör samman färskost, majonnäs och cheddar.
  2. Vispa crème fraichen fast och fluffig och vänd ner i ostkrämen.
  3. Vänd till sist ner hackade örter och smaka av med salt och peppar.

Garnering

Ingredienser:

  • † 100 g färskost
  • † 100 g crème fraiche (1 dl)
  • † 1 dl hackade färska örter, t ex timjan, oregano, gräslök och persilja
  • † cheddar
  • † gurkmeja
  • † rädisor
  • † gurka
  • † rödlök
  • † gräslöksblommor
  • † färska örter
  • † rostade solrosfrön

Gör så här: Montering och garnering

  1. Dela bottnen i tre delar och skär av kanterna om de är hårda.
  2. Lägg den första bottnen på ett fat och bred på lökfyllningen.
  3. Lägg på nästa botten och bred på ostfyllningen.
  4. Lägg på den sista bottnen.
  5. Vispa färskost och crème fraiche.
  6. Salta och peppra och vänd ner hackade örter.
  7. Bred blandningen på och runt om tårtan.
  8. Skär tjocka skivor av cheddarosten. Skär av ena hörnet så att du får spetsiga bitar. Doppa några av dem i gurkmeja.
  9. Fäst ostskivorna runt om tårtan.
  10. Dekorera med rädisor, gurkremsor, bitar av rödlök, gräslöksblommor och gröna örter.
  11. Strö ut lite rostade solrosfrön.

Ingredienser

  • Smörgåsbotten
  • 300 g rumsvarm mjölk (3 dl)
  • 45 g neutral olja (½ dl)
  • 10 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 20 g honung (1 msk)
  • 390 g vetemjöl special (6 ½ dl)
  • Gör så här

  • 1. Lägg alla ingredienser i en bunke, gärna till en köksmaskin.
  • 2. Knåda i 10 minuter tills du har en jämn och slät deg. Smörj en form, 18–20 cm i diameter, med lite olja och lägg i degen.
  • 3. Låt den jäsa i rumstemperatur i 60 minuter.
  • 4. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) och grädda brödet i ca 30 minuter tills det når en innertemperatur på 98 grader
  • 5. Låt brödet bli helt kallt.