Morotssemla med apelsincrème

Ingredienser

  • 300 g morötter, 3–4 morötter
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1/2-1 tsk nystött kardemumma
  • 125 g smör
  • 200 creme cheese
  • 3 msk florsocker
  • 1/2 apelsin
  • 75 g valnötter
  • 3 msk strösocker
  • 12–14 muffinsformar eller ca 20 minimuffinsformar
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 225°
  • 2. Skala och finriv morötterna.
  • 3. Vispa ihop ägg och socker.
  • 4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma.
  • 5. Smält smöret.
  • 6. Rör ner morötterna i äggblandningen, tillsätt mjölblandningen och smör och fördela smeten i små muffinsformar till 3/4 av formen. Grädda dem ca en kvart och låt svalna.
  • 7. Rör ihop creme cheese med florsocker och rivet apelsinskal.
  • 8. Mixa nötterna med sockret och någon matsked vatten till en fin nötmassa.
  • 9. Skär av ett litet lock av muffinsen och klicka på 1 msk nötmassa och ca 1 1/2 msk creme cheese. Lägg på locket och pudra över florsocker.
  • 10. Muffinsen kan bakas flera dagar i förväg och håller sig saftiga.