Ingredienser
1 stor morot, ca 100 gram
1/2 paket jäst, 25 gram
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
2 1/2 tsk salt
2 dl rågmjöl
12 dl vetemjöl
pumpafrön eller solrosfrön
Gör så här
1.
Sätt gärna degen på kvällen så går det lätt att baka ut och grädda frallor till frukost.
2.
Skala och riv moroten fint.
3.
Rör ut jästen i kallt vatten, tillsätt riven morot, olja, salt och rågmjöl.
4.
Rör till sist ner det mesta av vetemjölet, degen ska vara lite kladdig.
5.
Täck bunken med plastfolie eller t ex bivaxduk. Ställ i kylen att jäsa över natten.
6.
På morgonen: Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft. Ta ut degen ur kylen och vänd upp den på lätt mjölat bord. Knåda ihop lätt och forma en lång rulle.
7.
Rulla den i pumpafrön och skär i 12-15 bitar. Tryck gärna fast lite mer pumpafrön ovanpå. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och jäs en stund, gärna 30 minuter.
8.
Grädda i ugnens nedre del ca 10 minuter.