Morotsfrallor

Foto: Maja Brand

Ingredienser

  • 1 stor morot, ca 100 gram
  • 1/2 paket jäst, 25 gram
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 1/2 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl
  • 12 dl vetemjöl
  • pumpafrön eller solrosfrön
  • Gör så här

  • 1. Sätt gärna degen på kvällen så går det lätt att baka ut och grädda frallor till frukost.
  • 2. Skala och riv moroten fint.
  • 3. Rör ut jästen i kallt vatten, tillsätt riven morot, olja, salt och rågmjöl.
  • 4. Rör till sist ner det mesta av vetemjölet, degen ska vara lite kladdig.
  • 5. Täck bunken med plastfolie eller t ex bivaxduk. Ställ i kylen att jäsa över natten.
  • 6. På morgonen: Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft. Ta ut degen ur kylen och vänd upp den på lätt mjölat bord. Knåda ihop lätt och forma en lång rulle.
  • 7. Rulla den i pumpafrön och skär i 12-15 bitar. Tryck gärna fast lite mer pumpafrön ovanpå. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och jäs en stund, gärna 30 minuter.
  • 8. Grädda i ugnens nedre del ca 10 minuter.