Mjuk äppelkaka

Den här äppelkakan är en riktig klassiker, mjuk, sötsyrlig och god. Den är fullt tillräcklig att äta rakt upp och ner men kan förstås dränkas i lite vaniljsås. Se i så fall till att vaniljsåsen inte är för söt. En klick lättvispad grädde är också gott till.

Ingredienser

  • smör och pankoströ eller vanligt ströbröd till formen
  • 150 g + 20 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk
  • 3-4 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2–3 msk pärlsocker
  • Gör så här

  • 1. Smörj och bröa en bakform, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
  • 2. Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.
  • 3. Blanda mjölet med salt och bakpulver och rör i det i smörblandningen tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i den smorda formen.
  • 4. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna väl med socker, kanel och vaniljsocker och lägg ovanpå smeten, i ett fint mönster om du vill.
  • 5. Strö på pärlsocker, klicka över lite smör och grädda äppelkakan i 40 minuter.