Matig sallad med sommargrönt och havre

Lättlagat. En matig rätt där säsongens nyskördade grönsaker får spela huvudrollen. Foto Maja Brand

Låt sommarens färska grönsaker spela huvudroll! Gör en matig sallad med svenskodlad färsk vitkål, gul lök, morötter och vaxbönor. Blanda med snabbkokt mathavre och servera med sesamsås och koriander.

Mums!

 

Ingredienser

  • 2 dl mathavre
  • 1-2 färska gula lökar
  • 2 färska morötter
  • 1/2 huvud färsk vitkål
  • raps- eller olivolja
  • 100 g vaxbönor eller haricots verts
  • 2-3 msk tahini (sesampasta)
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 1 kruka färsk koriander
  • salt och peppar
  • färskpressad lime
  • Gör så här

  • 1. Koka mathavren ca 10 minuter, häll av.
  • 2. Skala löken, borsta morötterna och dra av det yttersta på kålen.
  • 3. Skär löken i klyftor, skiva morötterna och stek dem i olja några minuter. Grovstrimla kålen och tillsätt och låt allt steka några minuter.
  • 4. Koka bönorna mjuka ett par minuter, häll av och blanda dem med grönsakerna och mathavren.
  • 5. Rör ihop sesampastan med yoghurt. Smaka av med salt, peppar och lime. Servera till salladen och strö över rikligt med koriander.