Marockansk morotssallad

Vilka råvaror är  garanterat svenska i grönsaksdisken just nu? Jo morötter!  Här bjuder Nidal Kersh på en fantastisk morotssallad ur sin bok om Jerusalems kök, Shakshuka.

 

Ingredienser

  • 1 kilo morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippe koriander
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 msk harissa
  • 2 msk olivolja
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 220°. Tvätta morötterna.
  • 2. Skala och finhacka vitlök och koriander och lägg i en bunke.
  • 3. Tillsätt citron, spiskummin, salt och harissa.
  • 4. Lägg de oskalade morötterna på en plåt, ringla över oljan och rosta i ugnen cirka 15 minuter. Morötterna ska få färg och brännas lite i skalet. Ta ut och låt svalna.
  • 5. Skär morötterna i slantar och lägg i bunken med kryddsåsen. Blanda runt ordentligt med händerna, se till att jobba in kryddsåsen i morötterna.