Linspastej

Foto: Maja Brand

En god och matig pastej att bre på vardagsmackan eller på lite tunnbröd till glögg eller portvin. Nu finns det svenska linser. Kika efter dem i välsorterade livsmedelsbutiker eller beställ från Nordisk Råvara.

 

 

Ingredienser

  • 2 dl gröna linser
  • ½ buljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk salt
  • 3–4 soltorkade tomater i olja eller torra
  • 2 msk sesampasta
  • ev 1 vitlöksklyfta
  • ½ - 1 msk japansk soja
  • ½ msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • Gör så här

  • 1. Blötlägg linserna i dubbelt så mycket vatten ett par timmar eller över natten. Koka linserna i dubbelt så mycket vatten med buljong, lagerblad och salt cirka en kvart.
  • 2. Blötlägg tomaterna 20 min om de är torra. Kör dem i matberedare med sesampasta, ev pressad vitlök och soltorkade tomater.
  • 3. Smaka av med soja, balsamvinäger, salt och peppar och ev lite olivolja.
  • 4. Servera som smörgåspålägg med saltgurka eller smörgåsgurka.
  • 5.