Laxlasagne med grönkål

laxstor-1024x1024-1280Maud Onnermarks matblogg, maudonnermark.allas.se/ har vi fått det här goda receptet på en läcker och lättgjord lasagne med lax, grönkål och getost. Grönkål är inte bara gott utan innehåller så många nyttigheter.
– Vill du göra den helt vegetarisk går det lika bra, ta lite mer grönkål och salta lite mer, jag lovar det blir också jättegott. Hur enkel som helst att göra. Torka kålen väl efter att du sköljt den, helst i en salladsslunga, säger Maud. Säsongens Bästa har provat många av Mauds recept, de är alltid goda och har dessutom en receptbeskrivning som är lätt att följa.

6 portioner
Tid: ca 1 timme
ca 300 g grönkål
1 stor  purjolök
2 msk + ½ msk olivolja
½ tsk salt
nymald svartpeppar
350 g getost
6 dl mjölk, 3 %
ca 300 g färska lasagneplattor
450 g skivad gravad eller rökt lax, gärna hälften av varje
3 dl finriven ost, 150 g
Tillbehör
50 g valnötter
kålsallad med senapsdressing

Gör så här
1.Sätt ugnen på 200°. Ansa grönkålen och skär bort de grova stjälkarna. Skölj och torka bladen väl och hacka dem sedan.
2. Ansa och skölj purjolöken väl. Skiva den. Fräs den mjuk i 2 msk olivolja. Blanda med det mesta av grönkålen, men spara lite till garnering. Salta ½ tsk och peppra. Ost och lax innehåller mycket salt så salta inte för mycket.
3. Skär eller bryt getosten i bitar. Värm mjölken och låt getosten smälta däri. Mixa sedan med mixerstav om det är hårda kanter som inte smälter så lätt.
4. Häll lite av såsen i botten på en ugnsform. Varva lasagneplattor laxskivor, grönkål och sås. Avsluta med lasagneplattor, sås och den rivna osten. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills lasagnen fått fin färg. Blanda den sparade grönkålen med resten av oljan och garnera med den och valnötterna de sista 5 minuterna, så får grönkålen fin grönare färg och blir lite spröd. Servera gärna lasagnen med sallad.

TIPS!
Är du allergisk mot valnötter kan du byta ut dem mot andra nötter eller frön. Pumpakärnor eller solrosfrön är också gott att toppa med.

 maud_onnermark

Ingredienser

Gör så här